Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Syyttäjä: Tero Kivisaari pimitti tietoa Telian hallitukselta – Sisäiset sähköpostit paljastavat, miten diktaattorin tyttären roolia peiteltiin

Tero Kivisaari (edessä) ja Telian entinen toimitusjohtaja Lars Nyberg saapumassa oikeuteen. Kuva: Lehtikuva / TT Fredrik Sandberg

Telian hallitusta johdettiin järjestelmällisesti harhaan yhtiön Uzbekistanin-liiketoimista vuosina 2007–10, katsoo Tukholmassa alkaneen oikeudenkäynnin syyttäjä Gunnar Stetler. Stetlerin mukaan entinen varatoimitusjohtaja Tero Kivisaari pimitti tietoa eikä kertonut hallitukselle, että Telian todellinen yhtiökumppani oli diktaattori Islam Karimovin tytär Gulnara Karimova.

Telian Euraasian-toimintoja johtanut Kivisaari oli syyttäjän mukaan tietoinen myös siitä, että Karimovalla oli eturistiriitoja. Hänellä oli omistuksia myös Uzbekistanissa toimivissa muissa teleoperaattoreissa. Lisäksi hänen edustajanaan neuvotteluissa toimi henkilö, joka toimi samalla kilpailevan mobiilioperaattorin toimitusjohtajana.

Karimovan rooli käy ilmi Telian sisäisissä sähköposteissa vuodelta 2007. Häntä kuvataan niissä "uzbekistanilaiseksi kumppaniksi". Kirjeenvaihdossa puhutaan myös tapaamisista "daamin", "tytär G:n" tai jopa "Gulnara Karimovan telekom-edustajan" kanssa.

– Kivisaari ei kertonut tästä mitään Telian hallitukselle. Hallitukselta jäi siten saamatta olennaisia tietoja, Stetler sanoi.

Hallitus ei myöskään saanut asiantuntijaraportin sisältämiä tietoja diktaattorin tyttärestä. Stetlerin mukaan liiketoimien aloittaminen Uzbekistanissa edellytti Karimovien voitelua.

Luvat hankittiin laittomasti

Telia solmi Uzbekistanissa sopimuksen paikallisen liikekumppanin, eli postilaatikkoyhtiö Takilantin kanssa saadakseen luvat toimia mobiliilioperaattorina maassa. Uzbekistanilaisen lainsäädännön mukaan toimilupia jakavat kuitenkin viranomaiset, eivät lupia omistavat yritykset.

Päätökset Uzbekistaniin lähdöstä tehtiin kolmea kuukautta ennen kuin entinen toimitusjohtaja Lars Nyberg aloitti tehtävässään. Nyberg on puolustautunut sillä, ettei hän voinut purkaa juuri tehtyä päätöstä.

Nybergiä, Kivisaarta ja yhtiössä työskennellyttä juristia epäillään törkeästä lahjusrikoksesta, jonka enimmäisrangaistus on kuusi vuotta vankeutta. Kaikki kolme ovat kiistäneet syytteet ja vetoavat siihen, ettei Karimovaa ollut mahdollista lahjoa, koska hänellä ei ollut virallista asemaa toimilupien myöntäjänä. Karimovan epäillään saaneen Telialta yli 300 miljoonan euron voitelurahat.

Oikeudenkäynnin odotetaan jatkuvan vuoden loppuun asti..

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi