Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Telian entiset johtajat tänään oikeudessa Ruotsissa – kolmikkoa syytetään törkeästä lahjusrikoksesta

Syytteiden mukaan Telia maksoi vuosina 2007–2010 satojen miljoonien eurojen edestä lahjuksia saadakseen toimia Uzbekistanissa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ruotsissa alkaa tänään oikeudenkäynti kolmea entistä Telia -johtajaa vastaan. Kolmikkoa syytetään törkeästä lahjusrikoksesta, jonka enimmäisrangaistus on kuusi vuotta vankeutta. Syytettyjen joukossa on myös yhtiön entinen varatoimitusjohtaja Tero Kivisaari, joka toimi takavuosina Telian Euraasian-johtajana.

Syytteiden mukaan Telia maksoi vuosina 2007–2010 satojen miljoonien eurojen edestä lahjuksia muun muassa presidentti Islam Karimovin tyttärelle Gulnaralle saadakseen toimia Uzbekistanissa. Syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä muun muassa sillä perusteella, että laki lahjonnasta ulottuu vain niihin, joilla on muodollinen asema tai toimi – ei epämuodollisiin vallanpitäjiin, kuten presidentin tyttäreen.

Telia maksoi jo viime vuonna jupakan seurauksena yli 800 miljoonan euron sakot ja korvaukset, joista sovittiin Yhdysvaltain ja Hollannin viranomaisten kanssa.

Kivisaaren lisäksi syytettynä on yhtiön silloinen toimitusjohtaja Lars Nyberg ja yhtiössä tuolloin toiminut juristi.

Uzbekistan-jupakka tuli ilmi Ruotsissa vuonna 2012, kun Ruotsin television SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag Granskning paljasti sen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi