Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Intiassa rakennetaan kahta maailman suurinta patsasta sadoilla miljoonilla euroilla

Yhtenäisyyden Patsas -niminen monumentti nousee syrjäisen Sardar Sarovarin padon viereen Narmada-joelle. LEHTIKUVA/AFP

Pian kaksi maailman suurinta patsasta löytyvät todennäköisesti Intiasta. Maassa on käynnissä kaksi jättiprojektia, joiden molempien tavoitteena on maailman korkeimman patsaan rakentaminen.

Ensimmäisenä tavoitteeseen ehtii Gujaratin osavaltiossa käynnissä oleva rakennushanke, jossa pystytetään 182-metrinen Intian itsenäisyystaistelun ikonin ja maan ensimmäisen sisäministerin Sardar Vallabhbhai Patelin patsas. Yhtenäisyyden Patsas -niminen monumentti nousee syrjäisen Sardar Sarovarin padon viereen Narmada-joelle.

Rakennusprojekti on ollut käynnissä jo vuosia, ja sen olisi tarkoitus olla valmis lokakuun loppuun mennessä. Työmaalla ahertaa 2 500 työntekijää, joukossa satoja kiinalaisia. Patsas päällystetään pronssilla.

Patsasta on pidetty pääministeri Narendra Modin henkilökohtaisena projektina. Hän toivoo Patelin patsaasta New Yorkin Vapaudenpatsaan kaltaista turistivetonaulaa, vaikka se sijaitsee 250 kilometrin päässä lähimmästä suurkaupungista Ahmedabadista. Patsaan sisään rakennetaan näköalatasanne 153 metrin korkeuteen.

Valmistuessaan Patelin patsas ohittaa Kiinan Henanissa sijaitsevan 128-metrisen Buddha-patsaan maailman korkeimpana patsaana. Se ei kuitenkaan saa pitää titteliä hallussaan pitkään, sillä Intian suurimman kaupungin Mumbain edustalle on nousemassa vielä suurempi monumentti.

1600-luvulla elänyttä hindukuningasta Chhatrapati Shivajia esittävän ratsastajapatsaan on tarkoitus valmistua vuonna 2021 ja olla 212 metriä korkea. Miekkaa kädessään pitelevän Shivajin patsasta rakennetaan pienelle tekosaarelle 1,5 kilometrin päähän Mumbain rannikosta. Luonnonsuojelijat ja kalastajat ovat vastustaneet projektia, joka on vielä alkuvaiheessa.

Megaprojekteja yhdistää se, että niiden taustalla on sanottu olevan poliittisia motiiveja. Sekä Shivaji että Patel ovat tärkeitä hahmoja vallassa oleville hindunationalisteille. Pääministeri Modi on esimerkiksi sanonut toivovansa, että Patel olisi ollut Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehrun sijaan.

Patelin patsaan on arvioitu maksavan 29,9 miljardia rupiaa (noin 360 miljoonaa euroa) ja Shivajin patsaan 36 miljardia rupiaa (noin 440 miljoonaa euroa).

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi