Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Vatikaanin äärikonservatiivit vaativat jo paavin eroa kohukirjeen vuoksi

Katolisen kirkon äärikonservatiivien parissa on esitetty vaatimuksia paavi Franciscuksen erosta viikonloppuna julkaistun kohukirjeen vuoksi. Kirjeen mukaan paavi olisi ummistanut silmänsä yhdysvaltalaiskardinaali Theodore McCarrickia vastaan esitetyiltä hyväksikäyttösyytöksiltä jo vuodesta 2013 lähtien.

Paavin eroa ovat vaatineet kirjeen julkaissut Vatikaanin entinen Yhdysvaltain-lähettiläs, arkkipiispa Carlo Maria Vigano ja tätä tukeva yhdysvaltalaiskardinaali Raymond Leo Burke, joka tunnetaan Franciscuksen kärkkäimpänä arvostelijana Vatikaanissa.

– Asiaa täytyy tutkia ja toimia sen pohjalta, mitä löytyy. Eron pyytäminen on legitiimiä. Sitä voi vaatia kuka tahansa kirkonmieheltä, joka on tehnyt vakavan virheen, Burke sanoi italialaisen La Repubblica -lehden haastattelussa.

Sekä Burke että Vigano ovat kampanjoineet paavia vastaa jo aikaisemmin. Toissa vuonna Burke oli yksi neljästä kardinaalista, jotka moittivat paavia siitä, että hän sallii avioeron ottaneiden osallistua ehtoolliseen.

Vigano puolestaan oli yksi 60 konservatiivipapista, jotka viime vuonna allekirjoittivat paavia vastaan vetoomuksen, jossa häntä syytettiin harhaopeista.

Paavi ei kommentoi

Paavia vastaan kampanjoi myös italialainen konservatiivitoimittaja Marco Tosatti, joka tunnetaan Franciscusta vastustavan blogin pitämisestä. Tosatti auttoi Viganoa kirjeensä muotoilussa sekä käänsi sen englanniksi ja espanjaksi.

Kirjeen julkaisuajankohta paavin Irlannin-vierailun on herättänyt spekulaatiota siitä, että kyseessä on poliittinen lyömäase, jolla kirkon äärikonservatiivit pyrkivät kampeamaan liian liberaalina pidetyn Franciscuksen vallasta.

Paavi Franciscus itse kieltäytyi kommentoimasta kirjeen syytöksiä toimittajien kysyessä asiasta hänen paluulentonsa yhteydessä.

– En sano mitään siitä (kirjeestä). Lukekaa julkilausuma (kirje) tarkasti ja tehkää siitä oma arvionne. Teillä on riittävät journalistiset kyvyt tehdä johtopäätöksiä, paavi sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi