Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Hoidon perässä pohjoiseen – maan sisäinen terveysturismi tulee Etelä-Italialle kalliiksi

Pasquale Gallon mukaan calabrialaiset haluaisivat mieluummin hoidattaa itsensä lähellä kotia. LEHTIKUVA / Jenni Meronen

Italian saappaankärjessä Calabriassa sijaitsevasta Crotonesta on linnuntietä 760 kilometrin matka Pisaan. Pasquale Gallo on taittanut tuon matkan lähes kymmenen kertaa terveydenhoitoa saadakseen.

– Vuonna 2013 minulla oli munuaissyöpä, ja minulta poistettiin munuainen. Vuonna 2016 minut leikattiin aortan aneurysman vuoksi, Gallo kertoo kesänviettopaikassaan Torre Melissassa.

Pisaan Gallo päätyi terveydenhoitoalalla työskentelevän poikansa suosituksesta. Matkoja helpotti se, että Gallo pystyi vaimoineen yöpymään Pisaan muuttaneen lapsensa luona. Jatkuva lentäminen tuli kuitenkin kalliiksi.

Gallon mukaan calabrialaiset haluaisivat mieluummin hoidattaa itsensä lähellä kotia. Varsinkin viimeisintä leikkaustaan hän kuvailee kuitenkin vaativaksi operaatioksi, jota ei olisi Calabriassa edes voitu tehdä.

– Se ei olisi tullut kuuloonkaan. Monet täällä eivät edes harkitse menevänsä isoon leikkaukseen Calabriassa. Crotonen sairaala on huonosti organisoitu, likainen ja meluisa.

Kulukuuri vei luottamuksen

Etelästä pohjoiseen suuntautuva terveysturismi on Italiassa laaja ilmiö. Yli 200 000 italialaista sai vuonna 2016 sairaanhoitoa oman asuinalueensa ulkopuolelle, potilasmajoitusta tarjoavan kansalaisjärjestö CasAmican teettämä selvitys paljastaa. Quotidiano sanita -lehden analyysin mukaan tilanne on pahin Calabriassa, jossa 20,5 prosenttia potilaista etsiytyy muualle.

Italian julkisen terveydenhuollon lääkärien ammattiliitossa Anaao Assomedissa Calabrian alueesta vastaavan Filippo Maria Larussan mukaan eräiden Etelä-Italian alueiden velkaista taloutta on viimeisen kymmenen vuoden aikana yritetty panna kuntoon kovan kulukuurin avulla. Kun muun muassa terveydenhuollon henkilökuntaa ja sänkypaikkoja on vähennetty, monet potilaat uskovat saavansa parempaa hoitoa pohjoisessa.

Pohjoiseen matkustetaan erityisesti vakavien sairauksien kuten syövän vuoksi, mutta toisinaan myös yksinkertaisempia operaatioita kuten lonkkaproteesi- tai rannekanavaoireyhtymän leikkausta varten.

– Nämä leikkaukset eivät vaadi kaikkein edistyneintä teknologiaa, ja ne voitaisiin myös hoitaa kohtuullisessa ajassa paikallisissa sairaaloissa. Monia calabrialaisia vaivaa kuitenkin luottamuksen puute. Voi myös olla, että heillä on sukulaisia pohjoisessa tai Calabriasta pohjoiseen muuttanut lääkäri hoitaa omalla ajallaan tuttuja, Larussa sanoo.

Pohjoinen hyötyy potilasvirrasta

Pohjois-Italialle terveysturismi on tuottoisaa bisnestä, osittain siksi, että lasku hoidoista lähetetään etelään.

– Calabriassa pelkästään muualle matkustaneiden sairaanhoitokulut ovat vuosittain lähes 300 miljoonaa euroa. Sen päälle tulevat potilaiden ja heidän omaistensa majoitus ja ruokailut, Larussa sanoo.

Potilaille vaellus hoidon perässä on rankkaa. Taloudellisten kustannusten lisäksi he voivat joutua olemaan pitkiä aikoja erossa omaisistaan ja työstään.

Suomenkin syrjäseuduilta voi joutua matkustamaan satoja kilometrejä hoitoon. Larussan mukaan Italia on kuitenkin pitkä ja kapea maa, eivätkä etelän liikenneyhteydet toimi yhtä hyvin kuin pohjoisessa. Paikasta toiseen siirtyminen on vaivalloista.

– Esimerkiksi Napolissa on miljoona asukasta ja Calabrian suurimmissa kaupungeissa Reggio Calabriassa ja Catanzarossa yhteensä 300 000. Näin tiheästi asutuilla alueilla terveydenhuollon pitäisi olla samalla tasolla.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi