Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

USA:ssa sukupuolenkorjausjuhliin kakun tekemisestä kieltäytynyt leipuri aloitti uuden oikeustaistelun

Sukupuolenkorjausjuhliin kakun tekemisestä kieltäytynyt leipuri Jack Phillips. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvalloissa oikeus punnitsee jälleen kerran tapausta, jossa vastakkain ovat kristittyjen arvokonservatiivien ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Asiasta kertoivat muun muassa Washington Post ja CNN.

Tämänkertaisen oikeustaistelun aloitti liittovaltion oikeudessa sama leipuri, joka sai maailmanlaajuista julkisuutta, kun aiempi häntä koskenut oikeusjuttu samasta aiheesta käsiteltiin korkeimmassa oikeudessa.

Kristitty leipuri pitää kiinni oikeudestaan kieltäytyä leipomasta kakkuja, jotka sotivat hänen vakaumustaan vastaan esimerkiksi siksi, että ne juhlistavat samaa sukupuolta olevan parin häitä tai sukupuolenkorjausleikkausta. Hänen kotiosavaltionsa Coloradon mielestä hän syrjii seksuaalivähemmistöjä.

Korkein oikeus ei tehnyt ennakkopäätöstä

Korkein oikeus antoi kesäkuussa päätöksen tapauksessa, jossa leipuri oli kieltäytynyt leipomasta kakkua miesparin häihin. Korkeimman oikeuden päätöksestä odotettiin ennakkotapausta, joka olisi linjannut yleispätevästi, onko palveluammatissa toimivalla oikeus kieltäytyä tarjoamasta sellaisia asioita juhlistavia palveluita, jotka hän kokee vakaumuksensa vastaisiksi.

Oikeus päätyi ratkaisemaan käsittelyssään olleen tapauksen hääkakkuleipurin eduksi, mutta perusteli päätöksensä huolella niin, että välttyi luomasta kauaskantoista ennakkotapausta. Perustelu keskittyi siihen, että asiaa aikaisemmin käsitellyt Coloradon ihmisoikeuskomissio oli suhtautunut leipurin uskonnollisuuteen vihamielisesti.

Korkeimman oikeuden kokoonpano on sittemmin muuttunut, kun maltillinen keskitien kulkija, tuomari Anthony Kennedy jäi eläkkeelle. Presidentti Donald Trumpin hänen seuraajakseen nimittämän Brett Kavanaughin nimitystä ei ole vielä vahvistettu senaatissa, mutta jos nimitys vahvistetaan, korkein oikeus antaa siitä eteenpäin lähes varmasti aiempaa arvokonservatiivisempia päätöksiä.

Arvokonservatiiveista moni toivoo, että korkein oikeus ottaisi tämän jälkeen uudelleen käsiteltäväksi arvokonservatiiveille tärkeitä kysymyksiä. Leipuri saattaakin pyrkiä uudella oikeusjutullaan siihen, että asia tulisi uudelleen korkeimman oikeuden käsittelyyn.

Leipuri syyttää vainoamisesta

Uudessa oikeusjutussaan leipuri syyttää Coloradon osavaltion vainoavan häntä hänen uskontonsa vuoksi. Syytös on korkeimman oikeuden aiemman päätöksen valossa looginen.

Uuden oikeusjutun kirvoitti tapaus, jossa transsukupuolinen asiakas oli yrittänyt tilata kakun julkistaakseen sukupuolenkorjausleikkaustaan. Leipuri kieltäytyi, koska hänen vakaumuksensa mukaan ihminen ei saa muuttaa Jumalan hänelle syntymässä antamaa biologista sukupuolta.

Asiakas valitti asiasta Coloradon ihmisoikeuskomissioon, joka katsoi leipurin todennäköisesti syyllistyneen syrjintään.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi