Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Italian uusi hallitus haluaa höllätä koululaisten rokotusvaatimuksia

Italian edellisen hallituksen säätämän lain mukaan lapset pitää rokottaa ennen kouluikää muun muassa tuhkarokkoa, jäykkäkouristusta ja poliota vastaan. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Italiassa kiistellään siitä, pitääkö lapset rokottaa ennen kouluun menoa. Edellisen hallituksen säätämän lain mukaan lapset pitää rokottaa ennen kouluikää muun muassa tuhkarokkoa, jäykkäkouristusta ja poliota ja useita muita tauteja vastaan. Jos 6-vuotiasta lasta ei ole rokotettu, vanhemmille voidaan määrätä 500 euron sakko.

Viime viikolla senaatin ylähuone hyväksyi lakiin lisäyksen, jolla laki otetaan pois voimasta vuoden ajaksi. Parlamentin alahuone ei ole vielä hyväksynyt lisäystä. Lisäystä ja lain uudelleenkirjoittamista esitti nykyinen hallitus, jonka muodostavat Viiden tähden liike ja Lega.

Nykyinen terveysministeri Giulia Grillo haluaa vähentää lain sitovuutta ja painottaa ennemmin terveysvalistusta rokotusten hyödyistä. Hänen valmistelemansa lakiesityksen mukaan rokotteiden pitäisi olla pakollisia vain lyhytaikaisesti ja alueilla, joissa rokotekattavuus on jo liian pieni.

Neljännes Euroopan tuhkarokkotapauksissa Italiassa

Grillo on ammatiltaan lääkäri, ja hänen mukaansa rokottamattomien lasten turvallisuus voitaisiin varmistaa laittamalla heidät luokkiin, joissa muista oppilaista riittävän suuri osa on rokotettu. Grillo kuitenkin herätti runsaasti närää puhuttuaan tuhkarokon tappavuudesta Corriere Della Sera -lehdelle viime viikolla. Hänen mukaansa on epärealistista uskotella ihmisille, ettei kukaan kuolisi tuhkarokkoon.

Rokotteiden puolesta puhuvat vanhemmat taas keräävät nimiä adressiin, joka vastustaa ylähuoneen hyväksymää lakilisäystä. Adressin on muutaman päivän aikana allekirjoittanut jo noin 100 000 ihmistä. Useiden hallintoalueiden paikallispoliitikot ovat ilmoittaneet, että he aikovat pitää rokotteet pakollisina alueillaan. Myös Italian rehtorien liitto on puolustanut nykyistä lakia ja sitä, että vanhempien on todistettava lapsensa saamat rokotukset rokotuskortilla.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Italiasta löytyi lähes neljännes kaikista Euroopassa havaituista tuhkarokkotapauksissa viime vuonna. Tartuntoja havaittiin koko Euroopassa yli 21 000.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi