Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Zimbabwessa presidentinvaalin jälkipyykki jatkuu vilppisyytöksillä – presidentin virkaanastujaispäivä siirtyy

Zimbabwen vaalien voittajaksi julistetun Emmerson Mnangagwan virkaanastujaisia on siirretty vilppivalituksen takia. LEHTIKUVA/AFP

Zimbabwen oppositiopuolue MDC on pyytänyt maan oikeusistuinta kumoamaan heinäkuun lopulla käytyjen presidentinvaalien tuloksen. MDC-puolue näkee, että valtapuolue Zanu-PF ja vaalikomissio ovat syyllistyneet vaalivilppiin.

Vaalien voittajaksi julistettiin Zanu-PF:n Emmerson Mnangagwa 50,8 prosentin kannatuksella. MDC:n ehdokas Nelson Chamisa keräsi 44,3 prosenttia äänistä.

Mnangagwan virkaanastujaiset oli määrä järjestää sunnuntaina, mutta opposition haastettua vaalien tuloksen virkaanastujaispäivää siirrettiin kaksi viikkoa tuonnemmaksi.

– Lepäämme sitten, kun tämä maa on vapautettu, MDC-puolueen Jameson Timba sanoi lehdistölle oikeustalon edessä.

Analyytikoiden mukaan vaalituloksen mitätöintiä tuskin tapahtuu, sillä oikeusistuimet ovat poliittisesti kallellaan Zanu-PF:n suuntaan, joka on ollut valtapuolue maassa koko Zimbabwen itsenäisyyden ajan.

Heinäkuiset presidentinvaalit, parlamentin alahuoneen vaalit ja paikallisvaalit olivat Zimbabwen ensimmäiset 37 vuotta itsevaltaisesti hallinneen Robert Mugaben syrjäyttämisen jälkeen.

Monet kansainväliset vaalitarkkailijat jakelivat kehuja äänestyksen puitteille, mutta EU:n vaalitarkkailijoiden mukaan Mnangagwa hyötyi vaalien "epätasa-arvoisesta pelikentästä".

Vaalituloksen selvittyä pääkaupunki Hararessa puhkesi väkivaltaisuuksia, jotka johtivat ainakin kuuden ihmisen kuolemaan. Vaalien jälkeen Zimbabwessa on raportoitu myös häirinnästä, jota valtapuolueen poliittisiin vastustajiin kuuluvat ovat kokeneet.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi