Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Vain reilut 400 Valkoiset kypärät -järjestön jäsentä ja heidän perheenjäsentään saatiin ulos Syyriasta – Syyria tuomitsi evakuoinnin

Valkoiset kypärät on siviilejä suojeleva vapaaehtoisten auttajien yhteisö, joka tunnetaan valkoisista kypäristään. LEHTIKUVA/AFP

Syyrian ulkoministeriön edustaja on tuominnut Valkoiset kypärät -järjestön jäsenten ja heidän perheenjäsentensä evakuoinnin maasta. Yli 400 ihmistä kuljetettiin eilen Syyrian eteläosista Israelin kautta Jordaniaan, josta heidät on määrä siirtää länsimaihin.

– Rikollinen operaatio, jonka Israel ja sen käsikassarat suorittivat alueella, paljastaa niin kutsutun Valkoiset kypärät -järjestön todellisen luonteen, edustaja sanoi Syyrian valtiollisen SANA-uutistoimiston mukaan.

Hän myös toisti Syyrian hallituksen syytöksen, jonka mukaan pelastustyötä tekevä järjestö on terroristien etujärjestö.

Valkoiset kypärät on siviilejä suojeleva vapaaehtoisten auttajien yhteisö, joka tunnetaan valkoisista kypäristään. He ovat pelastaneet kymmeniätuhansia ihmisiä pommituksissa sortuneiden rakennusten alta.

Evakuoinnin taustalla on Syyrian hallituksen joukkojen eteneminen maan eteläosissa.

Sadat jäivät Syyrian puolelle

Jordania oli antanut yhteensä 800 ihmiselle luvan saapua maahan, mutta osa evakuoitavista ei päässyt rajalle asti. Uutistoimisto AFP:lle puhuneen kanadalaisen hallituslähteen mukaan tiedossa ei ole, yritetäänkö ryhmää evakuoida uudestaan.

Jordanian mukaan Britannia, Saksa ja Kanada ovat sitoutuneet ottamaan vastaan järjestön jäseniä ja heidän perheenjäseniään, jotka Israelin armeija evakuoi. Armeija on kuvaillut operaatiota poikkeukselliseksi.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau olivat ottaneet häneen aiemmin yhteyttä ja pyytäneet apua Valkoiset kypärät -järjestön edustajien evakuoinnissa.

Järjestön jäsenten turvallisuudesta keskusteltiin aiemmin tässä kuussa Naton huippukokouksessa Brysselissä.

Saksa ottaa vastaan kahdeksan perhettä, Kanada jopa 50

Saksan sisäministeri Horst Seehofer on kertonut Bild-lehdelle, että Saksa ottaa vastaan kahdeksan järjestön jäsentä ja heidän perheensä. Kanadan yleisradioyhtiö CBC:lle nimettömänä puhuneiden hallituslähteiden mukaan Kanada on puolestaan suostunut ottamaan vastaan jopa 50 vapaaehtoista ja heidän perheensä eli arviolta jopa 250 ihmistä.

Britannia on vuorostaan luvannut ottaa vastaan niin monta Valkoiset kypärät -järjestön edustajaa ja heidän perheenjäsentään "kuin on mahdollista", BBC kertoo. Guardianin tietojen mukaan maa olisi suostunut ottamaan vastaan jopa 500 ihmistä. Guardian myös kertoo, että Britannian hallinto ei ole vahvistanut Jordanian kertomaa tietoa siitä, että Britannia, Kanada ja Saksa ovat antaneet laillisesti pitävät sitoumukset ottaa evakuoituja ihmisiä vastaan.

Jordania on sanonut, että evakuoidut saavat olla maassa korkeintaan kolme kuukautta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi