Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Trump moitti lehtihaastattelussa brexitiä ja maalaili Boris Johnsonista "loistavaa pääministeriä"

Britannian pääministeri Theresa May toivotti USA:n presidentin Donald Trumpin tervetulleeksi Britanniaan eilen. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Britannian nykyinen brexit-suunnitelma estää toteutuessaan mahdollisen Britannian ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppasopimuksen. Asiaa The Sun -lehdelle kommentoinut Trump sanoo, että jos brexit toteutuisi nykyisen suunnitelman mukaisesti, Yhdysvallat neuvottelisi käytännössä Euroopan unionin kanssa Britannian sijasta.

The Sun julkaisi Trumpin yksinoikeudella antaman haastattelun varhain tänään Suomen aikaa. Trump saapui eilen iltapäivällä Britanniaan suoraan Brysselissä pidetystä Naton huippukokouksesta. Presidentin ohjelmaan kuuluu tänään muun muassa tapaaminen Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa sekä audienssi kuningatar Elisabetin kanssa Windsorin linnassa.

"Lahjakas heppu"

Britannian brexit-suunnitelman kritisoimisen lisäksi Trump myös kehui haastattelun aikana Britannian entistä ulkoministeriä Boris Johnsonia, josta Trumpin mukaan tulisi loistava pääministeri.

– Pidän hänestä paljon, Trump sanoi kehuen Johnsonia myös "lahjakkaaksi hepuksi".

– Kunnioitan Borista suuresti. Hän selvästi pitää minusta ja sanoo erittäin hyviä asioita minusta.

Johnson erosi alkuviikosta ulkoministerin virastaan vastalauseena Britannian brexit-suunnitelmalle.

Johnsonin lisäksi Trump ylisti haastattelussa myös kuningatar Elisabetia, joka on Trumpin mukaan "upea nainen".

– Odotan innolla hänen tapaamistaan. Minusta hän edustaa maataan todella hyvin.

– Hän on monta vuotta edustanut maataan, eikä hän oikeastaan koskaan ole tehnyt virhettä, Trump jatkoi lisäten vielä vaimonsa Melania Trumpin olevan kuningattaren suuri ihailija.

Trump ei tunne olevansa tervetullut Lontooseen

Trump sanoi haastattelussa, ettei koe olevansa tervetullut Lontooseen. Hän sanoi aikovansa pitkälti pysyä poissa pääkaupungista välttääkseen suunnitellut protestit. Trump syytti protesteista poliitikkoja ja mainitsi nimeltä erikseen Lontoon pormestarin Sadiq Khanin. Trump kertoi myös olevansa tietoinen niin sanotusta Trump-vauvasta eli useita metrejä korkeasta Trump-ilmapallosta, jolla on valkoiset vaipat.

– Rakastin ennen Lontoota. En ole käynyt siellä pitkään aikaan. Koska he saavat minut tuntemaan, etten ole tervetullut, miksi viettäisin siellä aikaa.

Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan presidentti Trump pitää erittäin paljon Britannian pääministeristä. Sandersin mukaan Trump myös kunnioittaa Mayta erittäin paljon. Asiasta uutisoivan CNN:n mukaan Sanders kommentoi asiaa tiedotteessa sen jälkeen, kun The Sun julkaisi haastattelunsa.

Brittikansanedustajat lyttäsivät

Trumpin puheet saivat Britanniassa aikaan voimakkaita reaktioita. Konservatiivien kansanedustaja Sarah Wollaston kritisoi presidentin retoriikkaa.

– Jos sopimuksen hintana on allekirjoittaa Trumpin maailmankatsomus, se ei ole sen arvoista, Wollaston sanoi BBC:n mukaan.

Työväenpuolueen kansanedustajan Phil Wilsonin mielestä Trumpin kommentit osoittavat Mayn brexit-suunnitelman heikkouden.

– Hän oli laittanut kaikki toiveensa kauppasopimuksen saamiseen Donald Trumpin kanssa, mutta sen sijaan Yhdysvaltain presidentti on nimenomaan tukenut ja vahvistanut niitä, jotka kannattavat tuhoisaa brexitiä ilman sopimusta.

Myös Yhdysvaltain EU-suurlähettiläänä Barack Obaman presidenttikaudella toiminut Anthony Gardner lyttäsi Trumpin puheet.

– On ennenkuulumatonta hyökätä liittolaista vastaan vierailun aikana. Hän on hallitsematon ja häpeäksi meille. Hän on yhden miehen tuhokone, Gardner tviittasi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi