Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Väliaikaiset sisärajatarkastukset alkoivat – ovat osa huippukokouksen turvajärjestelyjä

Tarkastukset painottuvat Helsingin ja Turun satamiin sekä Helsinki-Vantaan ja Turun lentoasemille. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Suomi otti perjantaina käyttöön väliaikaiset sisärajatarkastukset Schengen-alueen sisärajoillaan. Valtioneuvosto päätti odotetusti rajatarkastusten aloittamisesta perjantaina aamupäivällä.

Tarkastusten palauttaminen on osa Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamiseen liittyviä turvallisuusjärjestelyjä. Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina.

Sisärajatarkastukset alkoivat perjantaina kello 12, ja niiden on määrä jatkua neljän vuorokauden ajan eli tiistaihin kello 12:een asti.

Tarkastukset painottuvat Helsingin ja Turun satamiin sekä Helsinki-Vantaan ja Turun lentoasemille. Tarkastuksia voidaan silti tehdä muillakin sisärajojen rajanylityspaikoilla, kuten Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä rajoilla.

Tarkastuksia ei tehdä kattavasti, vaan ne kohdennetaan riskianalyysien perusteella ihmisiin, jotka saattavat aiheuttaa presidenttien tapaamiselle jonkinlaisen turvallisuusriskin tai -uhkan. Tarkastuksia voidaan kohdistaa myös lentoihin tai laivavuoroihin, joilla saattaa olla turvallisuusriskin aiheuttavia henkilöitä.

Passi mukaan ja kärsivällisyyttä rajanylityspaikoilla

Rajavartiolaitoksen esikunnan apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa kertoi STT:lle, että tarkastuksista ei pitäisi aiheutua suuria ruuhkia tai jonoja rajanylityspaikoille. Hänen mukaansa matkailijoiden kannattaa kuitenkin varata hieman ylimääräistä aikaa rajanylityspaikoille.

Elomaan mukaan Schengen-alueen sisällä matkustavien kannattaa erityisesti nyt ottaa passi mukaan, koska se saatetaan tarkastaa Suomesta lähtiessä tai Suomeen palatessa.

Suomi luopui rajatarkastuksista Schengen-alueen sisäisessä matkustajaliikenteessä vuonna 2001. Sen jälkeen sisärajatarkastukset on tilapäisesti palautettu viisi kertaa, viimeksi vuonna 2008 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Seura: Ohjusveneissä raskaat ilmantorjuntaohjukset

Seura kertoi perjantaina, että Merivoimat on aseistanut kolme ohjusvenettään raskailla ilmantorjuntaohjuksilla osana maanantaisen huippukokouksen turvajärjestelyjä. Seuran tietojen mukaan alusten henkilökunta on saanut salaisen ohjeen ampua kovilla, jos huippukokousta uhataan ilmasta.

Merivoimat ja poliisi eivät kommentoineet asiaa Seuralle.

– En ota asiaan mitään kantaa. Varmasti liikkuu kaikennäköisiä tornihuhuja tällaisten tapahtumien alla, sanoi merivoimien tiedotuspäällikkö Annele Apajakari Seuralle.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi