Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Britannian hallitus julkisti toivelistansa tulevasta EU-suhteesta

Pääministeri Theresa May vakuuttaa hallituksen suunnitelman varmistavan sen, että vaikka Britannia jättää EU:n, se ei jätä Eurooppaa. LEHTIKUVA/AFP

Britanniassa hallitus julkisti torstaina satasivuisen suunnitelmansa maan EU-suhteen järjestämisestä brexitin jälkeen. EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier kommentoi Twitterissä unionin ja sen jäsenmaiden perehtyvän ehdotukseen EU-huippukokouksen suuntaviivojen mukaisesti.

Useiden arvioiden mukaan EU:n on hyvin vaikea hyväksyä monia Britannian tavoitteista. Neuvottelut jatkuvat ensi viikolla, ja erosopimuksen lisäksi niissä samalla on sovittava osapuolten tulevan suhteen linjoista. Valmista pitäisi olla jo lokakuussa.

Talouden osalta Britannian hallitus visioi linjauksessaan sujuvan vapaakaupan jatkuvan tavaroissa ja maataloustuotteissa. Näille ei edelleenkään tehtäisi tarkastuksia tai kannettaisi tulleja EU:n ja Britannian välisellä rajalla. Näin siitä huolimatta, että Britannia aikoo jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton sekä solmia omia kauppasopimuksia kolmansien maiden kanssa.

Ongelmaton pääsy toisen osapuolen markkinoille edellyttäisi, että EU ja Britannia sopivat yhteisistä säännöistä. Niiden hyväksymisessä Britannia haluaa parlamentilleen viimeisen sanan.

Linjauksessa myönnetään, että Britannian pääsy EU:n markkinoille joka tapauksessa vaikeutuu nykyisestä.

Lontoon City: Kova isku

Brexit-suunnitelma lopettaisi nykyisen kaltaisen ihmisten vapaan liikkuvuuden Britannian ja EU:n rajoilla. EU-kansalaisilta ei kuitenkaan vaadittaisi viisumia turistimatkoilla ja myös opiskelijoiden liikkuvuutta edistettäisiin.

– Otamme takaisin rajojemme, rahojemme ja lakiemme hallinnan, pääministeri Theresa May julisti linjauksen esipuheessa.

Lontoon Cityn rahoitusyhtiöiden nykyiset toimintamahdollisuudet EU:n alueella kapenisivat nykyisestä.

– Brexit-suunnitelma on kova isku Britannian rahoitussektorille, kuvaili City of London Corporationin Catherine McGuinness.

Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden osalta Britannia haluaa jatkaa nykyistä tiivistä yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa muun muassa Europolin ja eurooppalaisen pidätysmääräyksen puitteissa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi