Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Thaimaan luolapojat näkyvät hereillä ja virkeinä viranomaisten julkaisemalla sairaalavideolla

12 pojan ja heidän valmentajansa pelastaminen oli jättimäinen ponnistus. LEHTIKUVA/AFP

Thaimaan viranomaiset ovat julkaisseet videon sairaalasta, jossa 12 luolasta pelastettua jalkapalloilijapoikaa ja heidän valmentajansa ovat toipumassa koettelemuksestaan. Pojat vaikuttavat videolla olevan hereillä ja virkeinä.

Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen Facebook-sivuilla julkaistulla, eilen kuvatulla videolla on nähtävissä, kuinka rauhoittavaa ainetta saaneita poikia kuljetetaan paareihin sidottuna tunnelin läpi.

Sukeltaja: Thaimaalaispojat uinuivat paareihin sidottuina siirron aikana

Thaimaassa loukkuun jääneitä poikia auttamassa ollut sukeltaja on paljastanut uusia yksityiskohtia tiistain suuresta pelastusoperaatiosta, jossa loput 12 pojan jalkapallojoukkueesta ja heidän valmentajansa saatiin ihmisten ilmoille kilometrejä pitkän luolan syövereistä.

Thaimaan erikoisjoukkojen entinen sukeltaja sanoo, että pojat kuljetettiin Tham Luangin veden valtaaman luolan vaarallisen reitin läpi nukutettuina paareihin sidottuina. Osa oli hänen mukaansa täydessä unessa ja jotkut heiluttelivat tokkuraisesti sormiaan. Matkan varrella oli lääkäreitä, jotka tarkkailivat poikien tilaa.

Nukutettujen poikien pelastus on nähtävissä myös Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen Facebook-sivuilla julkaistulla, eilen kuvatulla videolla, jossa rauhoitettuja poikia kuljetetaan paareihin sidottuna tunnelin läpi.

Videolta on nähtävissä, kuinka pelastajat käyttävät köysiä ja taljoja paarien kuljettamiseen pitkin pelastusreittiä.

Pääministeri kiisti tajuttomuuden

Thaimaata johtavan sotilasjuntan pääministeri Prayit Chan-O-Chan kertoi tiistaina, että pojille oli annettu "lievää rauhoittavaa" pelastuksen ajaksi. Hän kuitenkin kiisti, että nuoret olisivat olleet täysin tajuttomia.

Asiaa uutistoimisto AFP:lle kommentoinut sukeltaja ei kertonut sitä, oliko myös poikien aikuinen valmentaja rauhoitettu kuljetuksen ajaksi, vai sukelsiko hän omine voimineen ulos luolasta.

12 pojan ja heidän valmentajansa pelastaminen oli jättimäinen ponnistus, joka kesti yhteensä 18 vuorokautta ja vaati noin 1 000 ihmisen ponnistelut. Pitkien valmistelujen jälkeen pojat ja valmentaja pelastettiin kolme vuorokautta kestäneessä operaatiossa, jossa heidät tuotiin luolasta erissä.

Thaimaan viranomaiset ovat julkaisseet videon sairaalasta, jossa pelastetut ovat toipumassa koettelemuksestaan. Pojat vaikuttavat videolla olevan hereillä ja virkeinä.

11–16-vuotiaiden jalkapalloilijoiden joukkue ja heidän 25-vuotias valmentajansa joutuivat tulvavesien vangiksi 23. kesäkuuta. Heidät löydettiin hengissä luolan perukoilta yhdeksän vuorokautta myöhemmin.

Valmentaja ja kolme pojista valtiottomia

Uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkona, että valmentaja ja kolme joukkueen jäsentä ovat valtiottomia ihmisiä Thaimaassa.

– Kansalaisuuden saaminen on poikien suurin unelma. Heillä on aiemmin ollut vaikeuksia matkustaa peleihin Chiang Rain ulkopuolella. Heistä ei voi myöskään tulla ammattijalkapalloilijoita, jalkapalloseuran perustaja Nopparat Khanthavong kertoi uutistoimistolle.

Perustajan mukaan prosessi kansalaisuuden hankkimiseksi pojille on jo alkanut. Ennen sitä he tuskin pääsevät matkustamaan Manchester Unitedin Englannin Valioliigan peleihin, joihin heidät on kutsuttu.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi