Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Perheistään erotettujen siirtolaislasten palauttamisesta syntyy valtava sotku Yhdysvalloissa

Trumpin allekirjoitti siirtolaisperheitä koskevan presidentin asetuksen, monet demokraatit vaativat lisätoimia. Lehtikuva/AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin takinkäännös siirtolaislasten kohtelusta ei tule ratkaisemaan lasten kohtelusta syntynyttä kriisiä, sanovat siirtolaisia avustavat asianajajat. Perheistään erotettujen lasten palauttaminen vanhemmilleen muodostuu valtavaksi haasteeksi ja se tulee viemään aikaa.

– Kun puhun vanhempien kanssa, he vain tuijottavat minua, koska he eivät voi ymmärtää, sisäistää, hyväksyä tai uskoa, etteivät he tiedä missä heidän lapsensa ovat ja että Yhdysvaltain hallitus on vienyt heidät pois, sanoi teksasilainen siirtolaisia avustava asianajaja Jodi Goodwin.

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto ilmoitti torstaina "odottavansa lisäohjeita" perheiden yhdistämisestä.

Kansallisen turvallisuuden viraston tilastojen mukaan toukokuun 5. ja kesäkuun 9. päivän välillä jo yli 2 300 siirtolaislasta oli erotettu vanhemmistaan. Lapset on viety leireihin ja tilapäismajoituksiin, eikä heillä ole mahdollisuuksia olla yhteydessä perheisiinsä.

Trumpin hallinto on perustellut toimintaansa "nollatoleranssilla" laittomia rajanylityksiä kohtaan. Aikuiset siirtolaiset on pidätetty, vaikka he olisivat saapuneet hakemaan turvapaikkaa.

Presidentin allekirjoittama asetus ei lopeta lasten pidättämistä

Lasten erottaminen perheistään ja kuvat ja ääninauhat kauhuissaan parkuvista lapsista olivat kuitenkin liikaa jopa muuten Trumpille uskollisille republikaaneille. Jopa presidentin puoliso Melania Trump kauhisteli lasten kohtelua. Torstaina Melania Trump lähti yllätysvierailulle Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle vierailemaan siirtolaislasten leireillä.

– Haluan tietää, kuinka voin auttaa näitä lapsia palaamaan perheidensä luo mahdollisimman nopeasti, Melania Trump sanoi NBC:n mukaan.

Trump käänsi lopulta kelkkansa keskiviikkona ja allekirjoitti asetuksen, joka määrää, ettei lapsia enää saa viedä perheiltään.

Trump allekirjoitti asetuksen sen jälkeen, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen kerrottiin äänestävän maahanmuuttoa laajemmin koskevasta lainsäädännöstä. Esillä oli kaksi esitystä, josta tiukempi kaatui äänestyksessä, kertoi Politico. Äänestys maltillisemmasta esityksestä päätettiin lykätä perjantaille, mutta sen mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi pidettiin myös heikkona.

Siirtolaisia avustavat asianajajat epäilevät, että Trumpin asetus merkitsee käytännössä sitä, että sekä lapset että vanhemmat pidetään säilössä vielä pitempään. Lisäksi Trumpin asetus ei kiellä erottamasta omaisistaan niitä lapsia, jotka saapuvat rajalle isovanhempien, sisarusten tai muiden sukulaisten seurassa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi