Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

71 pakolaista kuoli kuorma-autoon – 14 ihmistä tuomittiin Eurooppaa järkyttäneestä tapauksesta

Pisimmät tuomiot saivat neljä miestä, joista kukin tuomittiin 25 vuoden vankeuteen. LEHTIKUVA/AFP

Yhteensä 14 ihmistä tuomittiin torstaina vankeuteen tapauksesta, jossa 71 pakolaista tukehtui kuoliaaksi kuorma-autoon.

Unkarilainen tuomioistuin langetti pisimmät rangaistukset neljälle miehelle, joista kukin tuomittiin 25 vuoden vankeuteen. Syyttäjät ilmoittivat heti valittavansa oikeuden ratkaisusta. He olivat vaatineet nelikolle elinkautisia vankeusrangaistuksia.

Loppujen tuomittujen rangaistukset vaihtelivat kolmesta kahteentoista vuoteen vankeutta.

Viranomaiset löysivät kylmäkuljetusauton hylättynä moottoritien varresta Itävallasta elokuussa 2015. Kuolonuhrit olivat lähtöisin Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Suurin osa heistä oli aikuisia miehiä, mutta joukossa oli myös kahdeksan naista ja neljä lasta.

Kuolivat muutamassa tunnissa

BBC:n mukaan päätekijöinä tuomituista yksi on Afganistanin kansalainen ja loput kolme bulgarialaisia. Myös muista tuomituista kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat bulgarialaisia.

Unkarin viranomaisten mukaan kyseessä oli ammattimainen salakuljetusliiga, joka salakuljetti yli 1 200 ihmistä Eurooppaan pakolaiskriisin ollessa pahimmillaan.

Ihmissalakuljettajat pakkasivat pakolaiset kuorma-autoon Serbian ja Unkarin rajalla. Poliisin tutkimuksissa selvisi, että pakolaiset olivat tukehtuneet pian sen jälkeen kun auto oli lähtenyt matkaan. Kun kuski Itävallan puolella tajusi, mitä oli tapahtunut, hän hylkäsi auton tiensivuun.

Syytteet käsiteltiin Unkarissa, koska kuolinsyytutkijoiden mukaan pakolaiset olivat kuolleet jo Unkarin puolella, todennäköisesti vain muutamassa tunnissa autoon jouduttuaan.

Oikeudenkäynti kesti vuoden. Liki 60 000-sivuisen esitutkinta-aineiston mukaan salakuljettajat eivät piitanneet pakolaisten ahdingosta. Aineiston mukaan 26-vuotias bulgarialainen kuski soitti afganistanilaismiehelle ja kertoi, että pakolaiset huutavat autossa. Afganistanilainen mies käski kuljettajaa jatkamaan ajamista.

– Jos he kuolevat -- jätä ruumiit metsään Saksassa, mies sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi