Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Makedonian uusi nimiehdotus kohtaa kritiikkiä monelta suunnalta

Kreikka on pitkään vastustanut sitä, että sen pohjoista naapuria kutsutaan Makedoniaksi, koska Kreikasta löytyy samanniminen pohjoinen provinssi. Nimen käyttöä on vastustettu mielenosoituksin. LEHTIKUVA/AFP

Esitetty kompromissiratkaisu lähes kolmekymmentä vuotta kestäneelle kiistalle Makedonian nimestä jakaa kreikkalaisten mielipiteitä. Makedonian ja Kreikan johtajat ilmoittivat tiistaina keksineensä historiallisen ratkaisun riidan päättämiseksi. Kuukausien intensiivisen diplomaattityön jälkeen Makedonian uudeksi nimeksi ehdotetaan Pohjois-Makedonian tasavaltaa.

Kummankin maan hallitukset ovat saaneet osakseen sisäistä kritiikkiä kompromissista. Muun muassa maiden suurimmat oppositiopuolueet eivät tue ehdotusta.

Sopimuksen julkistamisen jälkeen Kreikan konservatiivinen oppositiojohtaja Kyriakos Mitsotakis kutsui sitä "huonoksi sopimukseksi".

Kreikka on pitkään vastustanut sitä, että sen pohjoista naapuria kutsutaan Makedoniaksi, koska Kreikasta löytyy samanniminen pohjoinen provinssi.

Makedonia toivoo nimikiistan sopimisen helpottavan maan liittymistä EU:hun ja sotilasliitto Natoon.

Sopimus ei ole läpihuutojuttu. Makedonian parlamentin pitää ensin hyväksyä se ja sen pitää läpäistä kansanäänestys. Lisäksi Kreikan parlamentin pitää ratifioida sopimus.

Makedonian presidentti Gjorge Ivanov on ilmaissut huolensa sopimuksesta.

– On tarvetta laajemmalle kansalliselle konsensukselle ratkaisun löytämiseksi, joka ei loukkaisi Makedonian kansan ja kansalaisten arvokkuutta, hän sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi