Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Italian ratkaisu käännyttää siirtolaislaiva kuumensi tunteita – Ranska ryöpytti, Unkari kiitteli

Välimeren alueella kadonneita siirtolaisia arvioidaan olevan noin 16 000. LEHTIKUVA/AFP

Välimerellä siirtolaisia pelastava Aquarius-laiva kiristi EU-maiden välejä tiistaina. Siirtolaisten vastaanottamisesta kieltäytynyt Italia sai sekä kritiikkiä että kiitosta.

Jupakka alkoi, kun Italia ja Malta kieltäytyivät ottamasta vastaan 629:ää siirtolaista, jotka ranskalaisen SOS Mediterranee -järjestön Aquarius-alus oli pelastanut Libyan edustalla. Lopulta maanantaina Espanja ilmoitti ottavansa siirtolaiset vastaan, ja tiistaina siirtolaiset lähetettiin kohti Valenciaa.

Italiassa laivan käännyttäminen oli osoitus uuden populistihallituksen kiristyneestä maahanmuuttopolitiikasta. Malta puolestaan katsoi, että italialaiset koordinoivat pelastusoperaatiota, minkä vuoksi Italian pitää myös ottaa siirtolaiset vastaan.

Ranskan hallitus tuimistui Italian jyrkästä linjasta. Presidentti Emmanuel Macron syytti Italiaa kyynisyydestä ja vastuuttomuudesta ja ylisti Espanjan päätöstä ottaa siirtolaiset vastaan.

Hallituksen mukaan sillä maalla, jonka rantaviiva on lähimpänä hädänalaista alusta, on velvollisuus ottaa se vastaan.

– Italian hallituksen linja on kuvottava. He tekevät politiikkaa ihmishengillä, mitä on mahdotonta hyväksyä, sanoi Macronin puolueen edustaja Gabriel Attal.

Orban huokaisi helpotuksesta

Italian uusi hallitus on luvannut karkottaa satojatuhansia paperittomia siirtolaisia. Hallitus puolustikin tiukkaa linjaansa.

– Italia ei voi ottaa vastaan tekopyhiä oppitunteja mailta, jotka ovat yleensä vältelleet vastuutaan maahanmuutossa, Italian hallitus tiedotti viitaten Ranskan kritiikkiin.

Italialle löytyi myös puolustajia. Unkarin pääministeri Viktor Orban sanoi toivovansa, että Italian esimerkki johtaa kiristyksiin EU:n maahanmuuttopolitiikassa.

– Viimeinkin! Huokaisin helpotuksesta! Olin jo väsynyt kuulemaan vuosien ajan, että merirajoja ei voi valvoa. Nyt olen vakuuttunut siitä, että kyse ei ollut kykyjen vaan tahdon puutteesta, Orban sanoi.

– Italian hallituksella on meidän täysi tukemme.

Myös Itävallan varaliittokansleri, vapauspuolue FPÖ:n johtaja Heinz-Christian Strache kiitteli Italian ratkaisua.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi