Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Lehtitieto Italian hallitusohjelmaluonnoksesta: EU:n tulee luopua Venäjä-pakotteista

Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio sanoi, että keskustelut pääministeriehdokkaasta jatkuvat yhä. LEHTIKUVA/AFP

Italiassa hallitusneuvottelut etenivät torstaina askeleen, kun vaalivoittaja Viiden tähden liike ilmoitti, että hallitusohjelma oikeistopuolueen Legan kanssa valmistuisi samana iltana.

Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio sanoi kuitenkin, että keskustelut pääministeriehdokkaasta jatkuvat yhä.

– Keskustelemme vielä pääministerikysymyksestä. Päätöstä ei ole tehty, Di Maio sanoi torstaina iltapäivällä.

Sekä Di Maio että Legan johtaja, jyrkän euroskeptinen Matteo Salvani, ovat olleet vaitonaisia tulevasta pääministeriehdokkaasta.

Di Maio kieltäytyi kommentoimasta spekulaatioita siitä, että hän ja Salvani esittelisivät pääministerikandidaatin maan presidentti Sergio Mattarellalle maanantaina. Mattarellan on hyväksyttävä puolueiden ehdokas, ennen kuin parlamentti voi äänestää puolesta tai vastaan.

Talous ja maahanmuutto tapetilla

Torstaina medioissa kohistiin kahdesta vuotaneesta hallitusohjelmaluonnoksesta.

Yhdessä niistä keskeinen vaatimus on saada aikaan mekanismi, joka mahdollistaisi eroamisen eurosta. Sekä Di Maio että Salvani vahvistivat, että hallitusohjelmaluonnos oli sinänsä aito, mutta siihen on tehty nyt julki tulleen version jälkeen runsaasti muutoksia.

Toisessa versiossa, joka vuodettiin lehdelle Il Fatto Quatidiano keskiviikkoiltana, ei enää puhuttu euro-erosta, mutta ehdotettiin että täsmentämättömät "tietyt tehtävät" siirrettäisiin EU:lta takaisin jäsenmaille.

Ohjelmassa esitetään myös muun muassa kansalaistuloa ja eläkereformeja.

Lisäksi luonnos sisälsi hyväksymättömän osion, jossa ehdotettiin, ettei vastaanottokeskusten tarvitsisi "täysin kunnioittaa" turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia. Luonnoksessa oli myös kohta, jossa ehdotettiin että kaikki uskonnolliset johtajat tulee rekisteröidä, kaikki uskonnolliset saarnat on pidettävä italiaksi ja paikallisia on aina konsultoitava ennen kuin alueella rakennetaan moskeija.

Ohjelmassa ehdotetaan myös, että rokotepakko poistetaan valtiollisten koulujen oppilailta.

Tuleva hallitus esittäisi kummankin version mukaan EU:lle luopumista Venäjän vastaisista pakotteista.

Viiden tähden liike ja Lega olivat voittajia maaliskuun alun parlamenttivaaleissa. On arvioitu, että tämän puoluekaksikon hallitus veisi Italian törmäyskurssille EU:n kanssa sekä talous- että maahanmuuttopolitiikassa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi