Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kongon demokraattisen tasavallan miljoonakaupungissa todettiin ebolatartunta

Tautia oli aiemmin todettu ainoastaan Kongon luoteisosassa sijaitsevan Bikoron alueella. LEHTIKUVA/AFP

Kongon demokraattisessa tasavallassa on havaittu ebolaa yli miljoonan asukkaan Mbandakan kaupungissa. Asiasta kertoivat muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO sekä Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

– Tämä on huolestuttava muutos, varoitti WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO ilmoitti lähettävänsä Mbandakaan 30 asiantuntijaa seuraamaan tartuntatilannetta.

Mbandakassa raportoitiin keskiviikkona laboratoriossa varmistettu ebolatapaus. Aiemmin tautia oli todettu ainoastaan Kongon luoteisosassa sijaitsevan Bikoron alueella. Kolmen ihmisen on vahvistettu kuolleen tautiin, minkä lisäksi viranomaisten tietoon on tullut nelisenkymmentä epäiltyä tartuntatapausta. Vahvistettujen kuolonuhrien lisäksi useiden muiden ihmisten uskotaan kuolleen tautiin.

Mbandakan ebolatapauksen myötä näyttäisi toteutuneen WHO:n syvä huoli siitä, että ebola leviää suuriin asutuskeskuksiin. WHO on ollut erityisen huolissaan taudin leviämisestä juuri Mbandakaan, sillä se sijaitsee vain muutaman tunnin päässä Bikorosta.

Kokeellisista rokotteista etsitään ratkaisua

Kongon demokraattiseen tasavaltaan saapui keskiviikkona ensimmäinen erä kokeellista ebolarokotetta. WHO:n mukaan rokotukset on tarkoitus aloittaa viikonloppuna. Rokotetta on testattu aiemmin Guineassa. Tutkijoiden mukaan se antoi 100-prosenttisen suojan taudille.

Ebolaviruksen aiheuttama tauti on sekä erittäin helposti tarttuva että hyvin tappava. Sitä levittävät lepakot, jotka eivät itse sairastu, mutta tartuttavat niitä metsästäviä ihmisiä. Virus leviää myös ihmisestä ihmiseen esimerkiksi kosketuksessa.

Tauti alkaa korkealla kuumeella, heikotuksella, kovalla nivel- ja lihaskivulla sekä päänsäryllä ja kurkkukivulla. Ensioireita seuraavat yleensä oksentelu ja ripuli, iho-oireet, munuais- ja maksavaivat sekä ulkoinen ja sisäinen verenvuoto.

Historian pahin ebola-aalto alkoi joulukuussa 2013 Guineassa, josta se levisi Liberiaan ja Sierra Leoneen. Tuolloin tauti tappoi yli 11 000 ihmistä, ja sairastuneita rekisteröitiin yhteensä lähes 29 000. WHO:n mukaan oikea luku on todennäköisesti vieläkin korkeampi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi