Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Järjestö: Syyrian Saraqebissa käytettiin helmikuussa klooria kemiallisena aseena

Syyrian hallinnon ilmaisku helmikuun alussa aiheutti joillekin Saraqebin asukkaille hengitysvaikeuksia. Lehtikuva / AFP

Syyrian Saraqebissa käytettiin klooria todennäköisesti kemiallisena aseena helmikuussa tehdyssä hyökkäyksessä. Asiasta ilmoitti tapausta tutkinut kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW keskiviikkona.

Helmikuun 4. päivänä tehdyn ilmaiskun jälkeen 11:tä siviiliä hoidettiin tukehtumisoireiden takia Al Talilin lähiössä. OPCW:n tutkimuksissa ilmeni, että klooria oli vapautunut ilmaan kaasusäiliöistä, kun ne olivat iskeytyneet maahan.

OPCW kertoo löytäneensä kohdealueelta kaksi kaasusäiliötä, joissa todettiin olleen klooria. Samoin maastosta löytyi epätavalliseen tapaan klooria.

Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö tiedotti helmikuussa, että Saraqebissa havaittiin helikopteri-iskujen jälkeen inhottava haju. Järjestö kertoi asukkaiden ja lääkintälähteiden puhuneen "myrkyllisestä kaasusta".

Syylliseksi epäiltyä ei nimetty

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö ei nimennyt keskiviikkona mitään tahoa epäiltynä kloorin käyttämisestä aseena Saraqebissa. Tämä noudattaa OPCW:n mandaattia: sen tehtävä ei ole etsiä syyllisiksi epäiltyjä.

Muun muassa Yhdysvallat on syyttänyt Syyrian hallitusta kemiallisten aseiden käyttämisestä siviilejä vastaan.

OPCW kertoi keskiviikkona haastatelleensa kohdealueella todistajia. Todistuksista kävi ilmi, että helikopteri-iskun jälkeen oli hoidettu useita potilaita, joiden oireet täsmäsivät kloorikaasun myrkytysoireisiin.

– Tuomitsen ankarasti myrkyllisten kemikaalien käytön aseina, oli tekijä kuka tahansa, mistä tahansa syystä tai missä tahansa tilanteessa, painotti OPCW:n johtaja Ahmet Üzümcü.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö tutkii paraikaa myös sitä, käytettiinkö Syyrian Duman kaupungissa klooria ja sariinia hyökkäyksessä 7. huhtikuuta. Dumassa kuoli silloin myrkytysoireisiin 40 ihmistä.

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat syyttäneet syyrialaisia vapaaehtoisia pelastustyöntekijöitä siitä, että nämä olisivat lavastaneet Dumassa kuvatuilla videoilla nähdyt myrkytysuhrien hoitotilanteet Yhdysvaltain ja sen liittolaisten käskystä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi