Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

BBC: Pohjois-Koreassa käyneen YK:n edustajan mukaan optimismista huolimatta maassa kärsitään yhä aliravitsemuksesta

Nälkiintyminen ei ole Pohjois-Koreassa enää yhtä suuri ongelma kuin 1990-luvulla. LEHTIKUVA/AFP

Pohjois-Korean johtajien keskuudessa optimismi kasvaa, mutta maassa monet kärsivät yhä nälästä ja aliravitsemuksesta. Näin sanoo Pohjois-Koreassa tällä viikolla vieraillut YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman (WFP) pääjohtaja David Beasley BBC:lle.

Beasleyn mukaan kyse oli ennenkuulumattomasta pääsystä maahan. Pääkaupunki Pjongjangin lisäksi hän vietti kaksi päivää maaseudulla, jossa hän tutustui WFP:n rahoittamiin avustusprojekteihin. Mukana seurasi jatkuvasti hallinnon kaitsijoita, mutta Beasleyn mukaan tästä huolimatta hän sai ainutlaatuisen pääsyn suljettuun maahan.

Pohjois-Korea tekee Beasleyn mukaan hartiavoimin töitä ravitsemustilanteen parantamiseksi, eikä nälkiintyminen ole enää niin suuri ongelma kuin 1990-luvulla.

– On tunne, että siellä ollaan kääntämässä uusi sivu historiassa, Beasley sanoo.

Hän vieraili Pohjois-Koreassa 8.–11. toukokuuta.

Aliravittuja lähes puolet väestöstä

Vierailu maaseudulla ja tutustuminen maanviljelykseen osoitti Beasleyn mukaan sen, että vain noin viidesosa maasta on viljelyskelpoista.

– (Maanviljelys) on hyvin jäsenneltyä, hyvin organisoitua, jokaista metriä viljellään haravilla, kuokilla ja lapioilla. He istuttavat viljelykasveja tienreunaan asti ja tienpenkereeltä alaspäin. He käyttävät kaiken käytettävissä olevan tilan, koska Pohjois-Korea on pääosin vuoristoinen maa.

Beasley sanoi, ettei nähnyt maassa merkkejä sellaisesta nälkiintymistä kuin 1990-luvun nälänhädän aikana. Hän kuitenkin lisäsi, että Pohjois-Koreassa on yhä aliravitsemusta.

Huhtikuussa YK pyysi 111:tä miljoonaa dollaria humanitaariseen apuun Pohjois-Koreassa.

WFP:n ravinnonsaantia maailmassa kartoittavan raportin mukaan viime vuonna yli kymmenen miljoonaa pohjoiskorealaista oli aliravittuja. Maassa on vajaa 25 miljoonaa asukasta. Monilla aliravitsemus on kroonista välttämättömien proteiinien, rasvojen, vitamiinien ja kivennäisaineiden puutteen takia.

Huono ravinto on erityisen turmiollista pikkulapsille sekä raskaana oleville ja imettäville äideille, koska hyvä ravinto on ratkaisevaa lapsen kehitykselle varhaisvuosina.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi