Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Asevoimien heikko suorituskyky puhuttaa jälleen Saksassa – Der Spiegelin mukaan monitoimihävittäjistä vain muutama on taisteluvalmiina

Spiegelin laskelmien mukaan vain neljä Eurofighteria on aidosti valmiina esimerkiksi Nato-operaatioihin. Kuva: Lehtikuva/AFP

Saksan asevoimien suorituskyky on jälleen asetettu kyseenalaiseksi. Der Spiegel -lehden mukaan ilmavoimien liki 130:stä Eurofighter-monitoimihävittäjästä vain muutama olisi tosi paikan tullen käytettävissä.

Lehden mukaan koneen omasuojajärjestelmään liittyvä vika, sen korjaamiseen tarvittavan varaosan saamisen vaikeus sekä puute ilmataisteluohjuksista ovat johtaneet siihen, että vain neljä monitoimihävittäjää olisi valmiina esimerkiksi Nato-operaatioon. Paljon useampi kone kykenee lentämään, mutta ilman toimivaa omasuojaa ei varsinaiselle operaatiolennolle ole asiaa.

Asevoimien edustaja kiisti Spiegelille ongelman ja vakuutti, että saksalaishävittäjät täyttävät kaikki operatiiviset velvoitteensa. Tarkka valmiudessa olevien koneiden määrä on kuitenkin salaista tietoa.

Eurofighter Typhoon on yksi ehdokkaista Suomen Hornet-hävittäjien seuraajaksi.

Saksa on ilmoittanut Natolle voivansa asettaa tarvittaessa yli 80 Eurofighteria sotilasliiton käyttöön. Spiegelin lähteiden mukaan on hyvin kyseenalaista, voitaisiinko lupaus lunastaa.

Trumpin silmätikkuna

Hävittäjien väitetyt vaikeudet eivät ole ensimmäinen kerta, kun Saksan asevoimien Bundeswehrin tilasta kantautuu huolestuttavia tietoja. Parlamentaarisessa selvityksessä on aiemmin käynyt ilmi, että viime vuonna yksikään sukellusvene tai suuri kuljetuskone ei ollut hetkittäin toimintavalmiina. Koulutusta heikentävät täyttämättä jääneet upseerien vakanssit.

Saksa on lisäämässä lähivuosina huomattavasti puolustusmenojaan, mutta puolustusministeriön mukaan korotus ei riitä tarvittaviin modernisointihankkeisiin. Korotusten jälkeen Saksa jäisi edelleen selvästi alle Natossa asetetun tavoitteen puolustusmenojen kahden prosentin bruttokansantuoteosuudesta. Viime vuonna luku oli 1,24 prosenttia bkt:stä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kovistellut erityisesti Saksaa vaatiessaan Euroopan liittolaisilta lisää rahaa puolustukseen. Viimeksi asiasta sai kuulla Washingtonissa viime viikolla liittokansleri Angela Merkel.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi