Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

EU haluaa torjua valeuutisia faktantarkastuksella ja mainosten merkitsemisellä

EU-komissio ehdottaa, että uutisia levittävät verkkoalustat velvoitetaan laatimaan säännöt, joilla voidaan varmistaa että sponsoroitu sisältö erottuu muusta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Valeuutisten levittämistä yritetään jarruttaa EU-maissa. EU-komissio ehdottaa muun muassa, että uutisia levittävien verkkoalustojen on varmistettava, että sponsoroitu sisältö erottuu muusta. Tämä koskisi erityisesti poliittista mainontaa.

Lisäksi komissio haluaa rajoittaa alustojen mahdollisuuksia kohdentaa poliittista mainontaa ja rajata disinformaation tekijöiden mahdollisuuksia ansaita toiminnallaan rahaa.

Säännöillä tulisi myös edistää valetilien tunnistamista ja sulkemista sekä bottien torjuntaa. Niiden pitäisi myös ehkäistä mielipidekuplien syntymistä auttamalla käyttäjiä löytämään vaihtoehtoisia näkemyksiä edustavia uutislähteitä.

Lisäksi on tarkoitus perustaa riippumaton eurooppalainen faktantarkistusverkosto, joka määrittelee yhteiset työmenetelmät ja pyrkii saamaan asiakorjauksille sekä oikaisuille mahdollisimman laajan näkyvyyden koko EU:ssa. Kouluopetuksessa taas yritetään kehittää medialukutaitoa.

Jos muutoksilla ei saavuteta tarpeeksi hyviä tuloksia, saattaa komissio vuoden loppuun mennessä ehdottaa uusia toimia. Uutta lainsäädäntöäkin voidaan harkita.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi