Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

"Menin katolle ja näin, kuinka ohjuksia ammuttiin alas kuin kärpäsiä" – Yhdysvallat, Ranska ja Britannia iskivät Syyriaan

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa asukkaat heräsivät aamuyöllä voimakkaisiin räjähdyksiin. Monet ilmestyivät parvekkeille katselemaan kuinka sotilaskoneet jyrisivät kaupungin yli ja räjähdykset valaisivat yötaivaan.

– Heräsin hyökkäyksen ääniin. Menin nettiin ja luin Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian röyhkeästä hyökkäyksestä, kertoi Sawsan Abu Tableh. Hän ja muut asukkaat kertoivat, kuinka paksuja savupilviä kohosi kaupungin pohjois- ja itäpuolella.

Rahmeh Abu Hamra, 49, heräsi neljältä samoihin aikoihin kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli ilmoittamassa ohjusiskusta Syyriaan. Hän ryntäsi parvekkeelle ja näki ihmisiä, jotka olivat suuntaamassa keskustaan mielenosoitukseen.

Nedher Hammud, 48, puolestaan kapusi aamuyöllä talonsa katolle.

– Menin katolle ja näin, kuinka ohjuksia ammuttiin alas kuin kärpäsiä, Hammud kertoi.

– Trump luuli, että olisimme piilossa pommisuojissa, mutta täällä me olemme aukiolla, mustiin pukeutunut Amina al-Fares, 58, sanoi. Hän kertoi menettäneensä sodassa veljensä ja joukon muita sukulaisia.

Al-Assad itse näytti julkisuuteen korostetun tyyntä linjaa. Presidentinkanslian videopätkässä presidentti saapui salkkuineen työhön kuin minä tahansa päivänä.

YK:n turvaneuvosto koolle

Venäjä kutsuu YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon Syyriaan tehtyjen iskujen takia, kertoi Kreml. Venäjä sanoo tuomitsevansa iskut jyrkästi.

Venäjän puolustusministeriön tietojen mukaan syyrialaisia siviileitä ei joutunut iskujen uhriksi. Syyrian televisio kertoi aiemmin kolmen siviilin haavoittuneen Homsin kaupungissa.

Syyria on tuominnut Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten yölliset iskut julmana ja barbaarisena hyökkäyksenä.

Britannian pääministerin Theresan Mayn mukaan iskut lähettivät selvän viestin kemiallisten aseiden käytöstä. Hyökkäykseen myös osallistuneen Ranskan mukaan iskut olivat oikeutettuja ja nyt on pikaisesti saatettava Syyrian konfliktin ratkaisuun tähtäävä poliittinen prosessi raiteilleen.

– Nyt on löydyttävä suunnitelma ja poliittinen ratkaisu kriisin lopettamiseksi. Olemme valmiita aloittamaan työn saman tien kaikkien niiden maiden kanssa, jotka haluavat osallistua, ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa maan puolustusministerin kanssa. Le Drianin mukaan iskut olivat oikeutettu vastatoimi epäillystä kemiallisten aseiden käytöstä Syyrian Dumassa.

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia iskivät yöllä kolmeen eri kohteeseen Syyriassa. Kohteina kerrottiin olleen kemiallisten aseiden tutkimuskeskus sekä kemiallisten aineiden säilytyslaitos ja varasto.

Trump: Tehtävä suoritettu

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump iloitsee Twitterissä viime yön Syyria-iskuista. Trump tviittaa, että iskut onnistuivat täydellisesti ja että tulos ei olisi voinut olla parempi.

Hän kiitti samalla Ranskaa ja Britanniaa niiden "viisaudesta ja niiden hienojen sotilasvoimien voimasta". Trump kirjoittaa tviittinsä päätteeksi "Tehtävä suoritettu!".

Le Drianin mukaan Syyriaan tehdyt ohjusiskut ovat tuhonneet "ison osan" Syyrian kemiallisten aseiden varastosta. Ministeri kommentoi asiaa BFM-televisiolle.

Hänen mukaansa Ranskalla on luotettavaa tiedustelutietoa siitä, että Syyrian hallinto oli Duman epäillyn kaasuiskun takana. Hänen mukaansa ei kuitenkaan voida varmasti sanoa, että nimenomaan presidentti Bashar al-Assad antoi käskyn kaasuiskuun.

Al-Assad on kommentoinut yöllistä iskua ensi kerran. Hänen mukaansa Syyria taistelee iskun jälkeen entistä päättäväisemmin "terrorismia" vastaan maan joka kolkassa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui iskua tarpeelliseksi ja tarkoituksenmukaiseksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi hyökkäystä sanomalla, että EU seisoo liittolaistensa rinnalla.

– Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tekivät selväksi, ettei Syyrian hallinto yhdessä Venäjän ja Iranin kanssa voi jatkaa tätä inhimillistä tragediaa ainakaan ilman seurauksia. EU seisoo liittolaistensa rinnalla oikeuden puolella, Tusk sanoi Twitterissä.

Yhdysvaltain ilmavoimien komentajan Joseph Dunfordin mukaan liittouman iskujen kohteet valittiin niin, että siviiliuhrien määrä jäisi mahdollisimman pieneksi.

Venäjän mukaan yksikään lännen ampumista ohjuksista ei osunut lähelle Venäjän lento- tai laivastotukikohtia. Puolustusministeriön mukaan Venäjä ei käyttänyt ilmapuolustusjärjestelmiään Syyriassa.

Ohjuksia ammuttiin Venäjän puolustusministeriön mukaan Syyriaan yli sata. Venäjän mukaan Syyrian ilmapuolustus olisi onnistunut torjumaan 103 risteilyohjuksesta 71.

Pentagonin mukaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan iskut Syyrian hallinnon kohteisiin kuitenkin osuivat kaikkiin maaleihinsa. Puolustusministeriö torjui Venäjän väitteet, että kymmeniä ohjuksia olisi torjuttu.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan iskut olivat "perusteltuja, oikeutettuja ja oikeassa suhteessa".

OPCW:n asiantuntijat jatkavat työtään

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) asiantuntijat jatkavat epäiltyä kaasuiskua koskevaa selvitystyötään Syyriassa ilmaiskusta huolimatta.

Järjestö kertoo tekevänsä yhteistyötä YK:n kanssa ryhmän turvallisuuden varmistamiseksi. Työ on ollut määrä aloittaa tänään Dumassa, jossa epäilty kemiallinen isku viikko sitten tehtiin. 40 ihmisen kerrottiin saaneen kaasuiskussa surmansa.

Syyrian turvallisuusjoukot ovat tänään saapuneet Dumaan, joka on ollut viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue Itä-Ghutassa, kertovat valtion tiedotusvälineet.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi