Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Trump lupaa turvata koulut, ei kerro miten – presidentti ei ottanut puheessaan kantaa aselakeihin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupaa tehdä Yhdysvaltojen kouluista turvallisempia. Hänen mukaansa asia on ykkösprioriteetti. Trump ei kuitenkaan puheessaan kertonut, miten tämä tapahtuu.

Trump puhui yhdysvaltalaisille ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun 19-vuotias mies tappoi eilen 17 ihmistä kouluampumisessa Floridassa. Mies oli koulun entinen oppilas ja avoimesti asehullu. Hän on saanut syytteet 17 harkitusta murhasta.

Trump ei kuitenkaan ottanut puheessaan kantaa Yhdysvaltojen aselakeihin, joiden ansiosta tappavien aseiden hankkiminen on helppoa. Sen sijaan hän puhui vain mielenterveyden ongelmiin puuttumisesta.

Trump myös kertoi aikovansa vierailla Floridan Parklandissa, jossa ampuminen tapahtui.

Ampuja soluttautui pakenevien joukkoon

Floridan kuvernööri Rick Scott on määrännyt osavaltioon suruliputuksen eilisen kouluampumisen vuoksi. Marjory Stoneman Douglas -lukiossa Parklandissa riehunut 19-vuotias epäilty kouluampuja tappoi 17 ihmistä ja haavoitti useita. Ainakin viisi haavoittunutta on tehohoidossa sairaalassa.

Amerikkalaismedian tietojen mukaan ampuja tuli kouluun hieman puoli kolmen jälkeen iltapäivällä paikallista aikaa, juuri ennen oppituntien päättymistä. Tämän jälkeen hän laukaisi palohälytyksen ja alkoi heitellä savupommeja koulun käytäville. Kaasunaamarilla varustautunut tappaja tulitti kylmäverisesti savun läpi juoksevia ihmisiä.

Ampuja oli aseistautunut ainakin automaattikiväärillä, ja hänellä oli mukanaan runsaasti panoksia. Sisällä lukiossa kuoli poliisin mukaan 12 ihmistä. Muut kuolivat ulkona tai vammoihinsa sairaalassa.

Epäilty ampuja pääsi pois lukioalueelta soluttautumalla pakenevien oppilaiden joukkoon. Hänet saatiin kuitenkin myöhemmin kiinni valvontakameroiden kuvien perusteella läheisestä Coral Springsin kaupungista. Hän ei tehnyt kiinni otettaessa vastarintaa.

CNN:n tietojen mukaan epäilty on ollut halukas puhumaan kuulusteluissa. Hänet on määrä tuoda oikeuden eteen vielä tänään.

Floridan turvallisin kaupunki

Epäilty oli erotettu koulusta kurinpidollisista syistä. Amerikkalaismedia kertoo miehen olleen toistuvasti kahnauksissa ja uhkailleen muita oppilaita. Useat entiset luokkatoverit pitivät häntä häiriintyneenä.

Mies oli maanisen kiinnostunut aseista ja oli pannut sosiaaliseen mediaan runsaasti kuvia, joissa hän poseeraa käsiaseiden kanssa.

– Kaikki pelkäsivät, että hän tekisi jotain tällaista. Hän tunsi koulun ja sen poistumisreitit hyvin, koska oli ottanut osaa palohälytysharjoituksiin. Hän tiesi, missä ihmiset olisivat harjoituksen jälkeen, hän oli valmistautunut, sanoi floridalaisen televisiokanavan nimettömänä haastateltu oppilas.

– Hän ammuskeli aseilla, koska se kiihotti häntä, kuvaili toinen opiskelija.

CNN:n haastatteleman Marjory Stoneman Douglas -koulun opettaja Melissa Falkowski kuvaili tapahtumia painajaismaisiksi.

– Tämä oli pahin painajaisskenaario, kamalaa, hän kommentoi.

Falkowski kertoi CNN:lle piilottaneensa 19 oppilasta komeroon.

Ironisesti tragedian tapahtumapaikka Parkland nimettiin viime vuonna Floridan turvallisimmaksi kaupungiksi. Parklandissa tapahtui koko vuoden aikana vain seitsemän väkivaltarikosta ja alle 200 omaisuusrikosta.

Trump tviittasi osanottonsa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi osanottonsa kouluampumisen uhreille ja heidän läheisilleen.

– Yhdenkään lapsen, opettajan tai kenenkään muun ei pitäisi tuntea oloaan turvattomaksi amerikkalaisissa kouluissa, Trump kirjoitti.

Hän kertoi olleensa yhteydessä Floridan kuvernööriin Rick Scottiin. Scott kertoi pian puolenyön jälkeen Suomen aikaa olevansa matkalla tapahtumapaikalle.

Myös varapresidentti Mike Pence on Twitterissä kommentoinut tapahtunutta.

– Presidentti ja minä seuraamme tilanteen kehittymistä Browardin piirikunnassa, Pence kirjoitti kuvaillen ampumista kauheaksi.

– Olen kiitollinen lainvalvojien rohkeudesta ja pelastushenkilökunnan nopeasta toiminnasta, varapresidentti jatkoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi