Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Syöpä nujersi Zimbabwen opposition väsymättömän johtajan Morgan Tsvangirain

Robert Mugabe (vas.) ja Morgan Tsvangirai olivat vuosikaudet napit vastakkain. LEHTIKUVA/AFP

Zimbabwen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai on kuollut. Hän kuoli syöpään 65-vuotiaana, kertoivat hänen perustamansa MDC-puolueen edustajat keskiviikkona.

Tsvangirai oli maan entisen presidentin Robert Mugaben äänekäs arvostelija ja johti Mugaben vastaisia kampanjoita vuosikausia.

Zimbabwea liki neljä vuosikymmentä kovin ottein hallinnut Mugabe syrjäytettiin marraskuussa. Taustalla oli hänen oma puolueensa Zanu-PF.

Tsvangirai sinnitteli vuosikaudet Mugaben sortohallinnon kynsissä. Hän haastoi Mugaben kerta toisensa jälkeen vaaleissa ja oli lähellä voittoa vuonna 2008. Tuolloin hän voitti presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen, mutta luopui kisasta tukijoihinsa kohdistuneen väkivallan takia.

Maahan kätilöitiin "kansallisen yhtenäisyyden hallitus", jossa Tsvangirai pääministerinä jäi kuitenkin lopulta presidentti Mugaben varjoon. Tsvangirai sai kiitosta siitä, että hän oli valmis kompromissiin, ja suuremmilta väkivaltaisuuksilta vältyttiin. Toisaalta häntä myös kritisoitiin liiasta myöntyvyydestä.

Vuoden 2013 vaaleissa oppositio kärsi taas tappion, joskin vaaleja pidettiin yleisesti vilpillisinä.

Murhayritysten kohteena

Tsvangirai joutui maksamaan Mugaben vastustamisesta. Hänet pidätettiin lukuisia kertoja ja vuonna 2007 hänet mukiloitiin, kun poliisi hajotti hallituksen vastaisen mielenosoituksen väkivalloin. Julkisuuteen levisi tuolloin kuvia oppositiojohtajan murjotuista kasvoista.

– He eivät koskaan murra minua. Aion jatkaa taisteluani, kunnes Zimbabwe on vapaa, Tsvangirai julisti tuolloin.

Tsvangirai väitti joutuneensa murhayrityksen kohteeksi neljästi. Vuonna 1997 hänet yritettiin nakata oman toimistonsa ikkunasta ulos.

Tsvangirain pyrkimyksiä arvostettiin kansainvälisesti. Häntä pidettiin useana vuonna Nobelin rauhanpalkinnon mahdollisena saajana.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi