Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Tanskan prinssi Henrikille ei järjestetä valtiollisia hautajaisia – oli itse toivonut pientä seremoniaa ja tuhkausta

Prinssi Henrik oli 83-vuotias, hän oli syntynyt 11. kesäkuuta 1934. LEHTIKUVA/AFP

Tanskan prinssi Henrikille ei järjestetä valtiollisia hautajaisia, kuningashuone kertoo. Prinssi Henrik oli itse toivonut pientä seremoniaa.

Kuningashuoneen mukaan prinssi tuhkataan ja tuhkat levitetään hänen toiveidensa mukaisesti mereen sekä Fredensborgin linnan puutarhaan.

Tanskan kuningattaren Margareetan puoliso prinssi Henrik kuoli vähän ennen puoltayötä Fredensborgin linnassa, jonne hänet siirrettiin eilen sairaalasta. Vakavasti sairas prinssi halusi viettää kotona elämänsä viimeiset ajat. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

Prinssillä oli hyvänlaatuinen kasvain keuhkoissa, ja alkuvuodesta hänellä todettiin myös keuhkoinfektio. Hovi kertoi viime syksynä hänen sairastavan dementiaa.

Isänsä tilan huononemisen takia kruununprinssi Frederik palasi takaisin kotiin Etelä-Koreasta, jossa hän oli vierailemassa olympialaisissa. Palatsin antaman lausunnon mukaan puoliso ja parin kaksi poikaa olivat prinssi Henrikin vierellä tämän viimeisinä hetkinä.

Vuoden 2015 lopulla uudenvuodenpuheessaan kuningatar ilmoitti, että prinssi Henrik jää eläkkeelle ja vähentää näin selvästi julkisia esiintymisiään. Tästä lähtien hän on ollut pääosin poissa julkisuudesta.

"Kolmonen en halua olla"

Ranskalaissyntyisen prinssi Henrikin koko nimi oli Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat. Ranskalaiskreivi Henrik ja kruununprinsessa Margareeta avioituivat vuonna 1967. Heillä on kaksi poikaa, kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim.

Henrikiä on kuvattu luonteeltaan särmikkääksi, eikä hän välttynyt Tanskassa arvostelulta. Monet tulkitsivat Ranskassa omalla viinitilalla vietetyn ajan, puheesta kuultaneen ranskalaisen korostuksen ja elämäntyylin niin, ettei hän halunnut olla oikeasti tanskalainen.

Prinssi Henrik oli selkeästi tyytymätön titteliinsä ja rooliinsa, ja hän otti asian toistuvasti esille. Ritzaun haastattelussa hopeahääpäivänä vuonna 1992 hän toi ilmi pettymyksensä siitä, ettei hänestä tullut kuningasta silloin kun puolisosta tuli kuningatar.

Kymmenen vuotta myöhemmin haastattelussa hän sanoi tehneensä parhaansa Tanskan eteen ja saaneensa tarpeeksi arvostelusta. Kun kuningatar Margareeta oli sairaana, kuningattaren tilalle uudenvuodenjuhlassa nousi kruununprinssi Frederik, ei hän itse.

– Olen hyväksynyt sen, että olen koko elämäni kakkonen. En valita, mutta tässä menee raja. Kolmonen en halua olla, hän puuskahti BT-lehdelle.

Henrik sai loppuajat käyttää virallista titteliä prinssi, koska prinssipuolison titteliin hän oli tyytymätön.

Viime vuonna Tanskan hovi ilmoitti, että kuningatarta ja prinssi Henrikiä ei haudata vierekkäin, vaikka perinteisesti hallitsijaparit on Tanskassa haudattu samaan paikkaan. Prinssi Henrik ei hovin mukaan halua tulla haudatuksi Roskilden tuomiokirkkoon. BT-lehti kertoi tuolloin, että syynä on prinssin tyytymättömyys siihen, ettei hän ole tasavertainen kuningattaren kanssa.

Tuki suositulle Margareetalle tärkeä

Tanskalaisen historioitsijan ja hoviasiantuntijan Lars Hovbakke Sörensenin mukaan prinssi Henrik muistetaan erityisesti hänen antamastaan tuesta kuningattarelle.

– Se auttoi häntä (Margareetaa) hoitamaan työnsä ammattimaisesti ja hyvin niin, että hänestä tuli yksi nyky-Euroopan suosituimpia monarkkeja, hän arvioi uutistoimisto Ritzaulle.

Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen on kertonut ottaneensa vastaan tiedon prinssin kuolemasta erittäin surullisena. Surunvalittelunsa on esittänyt myös Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi