Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Tiedustelupomot Yhdysvalloissa yksimielisiä: Venäjän puuttuminen USA:n politiikkaan uhkaa välivaaleja

Sekä kansallisen tiedustelun DNI:n johtaja Dan Coats, että keskustiedustelupalvelun CIA:n, liittovaltion poliisin FBI:n, Kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n ja kahden muun tiedustelupalvelun johtajat olivat yksimielisiä siitä, että Venäjän yritys puuttua Yhdysvaltain politiikkaan on edelleen yhtä intensiivistä kuin mitä se oli vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain tiedustelupomojen mukaan Venäjän yritykset sekaantua Yhdysvaltain politiikkaan jatkuvat ja sekaantuminen luo uhkaa myös kongressin välivaaleille. Välivaalit käydään marraskuussa.

Sekä kansallisen tiedustelun DNI:n johtaja Dan Coats, että keskustiedustelupalvelun CIA:n, liittovaltion poliisin FBI:n, Kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n ja kahden muun tiedustelupalvelun johtajat olivat yksimielisiä siitä, että Venäjän yritys puuttua Yhdysvaltain politiikkaan on edelleen yhtä intensiivistä kuin mitä se oli vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan. Tiedustelujohtajien kanta ilmeni senaatin tiedustelukomitean kuulemisessa, jossa käsiteltiin Yhdysvaltain kohtaamia uhkia.

– Koko (tiedustelu)yhteisössä emme ole nähneet todisteita mistään merkittävästä muutoksesta Venäjän käyttäytymisessä, Coats sanoi kuulemisessa.

– Ei pitäisi olla mitään epäilystä siitä, että Venäjä pitää aiempia toimiaan menestyksellisinä ja näkee 2018 välivaalit potentiaalisena kohteena Venäjän vaikuttamisoperaatioille.

NSA:n johtaja Michael Rogers puolestaan varoitti, ettei Venäjän toiminta tule muuttumaan tai loppumaan.

Hapuilu liittovaltion menoissa myös uhka USA:lle

Yhdysvaltain johtavat tiedustelupalvelut tulivat viime vuonna siihen lopputulokseen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin tilasi laajan operaation puuttuakseen Yhdysvaltain 2016 presidentinvaaleihin.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt sekaantuneensa Yhdysvaltain 2016 presidentinvaaleihin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolestaan useasti tyrmännyt väitteet, joiden mukaan Venäjä auttoi häntä voittamaan vaalit.

Tiedustelujohtajat ottivat kuulemisessa kantaa myös Pohjois-Korean luomaan uhkaan. Heidän mukaansa Pohjois-Korean ydinohjelma luo mahdollista uhkaa Yhdysvalloille ja Washingtonin aika vastata uhkaan lähestyy. Coatsin mukaan tavoitteena on rauhanomainen ratkaisu tilanteeseen ja että Pohjois-Korealle luodaan painetta monin eri tavoin.

Coats lisäsi myös, että hallituksen epäonnistumiset budjetin luomisessa ja valtion budjetin alijäämän poistamisessa muodostavat myös yhden merkittävän turvallisuusuhkan.

– Olen huolissani siitä, että poliittinen prosessimme liittovaltion menojen suhteen uhkaa kykyämme puolustaa maatamme sekä lyhyellä että erityisesti pitkällä aikavälillä.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto oli sulussa lyhyen ajan sisään kahdesti, kun kongressilla oli vaikeuksia päästä yksimielisyyteen budjetista.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi