Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Etelä-Afrikan Zuma eroaa sittenkin

Jacob Zuman presidenttikautta ovat varjostaneet korruptioskandaalien lisäksi hidas talouskasvu ja ennätysmäinen työttömyys, joka on lietsonut kansalaisten tyytymättömyyttä. LEHTIKUVA/AFP

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma on kertonut televisiopuheessa eroavansa välittömästi. Ennen eroilmoitusta Zuman puolue ANC ehti vaatia sinnikkäästi presidentin eroa.

Vielä aiemmin tänään Zuma sanoi pitävänsä puolueen erottamisyrityksiä epäoikeudenmukaisina ja kiersi vaatimukset.

Maan parlamentin olisi ollut määrä äänestää huomenna Zuman luottamuksesta, ellei eroilmoitusta olisi kuulunut. Skandaaleissa marinoitunut Zuma piti myöhään illalla puoli tuntia kestäneen televisiopuheen, jossa hän ilmoitti lopulta erostaan.

– Olen päättänyt erota tasavallan presidentin tehtävästä välittömästi, Zuma sanoi puheessaan.

Pitkä valtakamppailu

Etelä-Afrikassa on ollut pitkä poliittinen pattitilanne, kun korruptioskandaalien rampauttama Zuma ei suostunut väistymään tehtävästään.

Valtataistelu laittoi Zuman napit vastakkain varapresidentti Cyril Ramaphosan kanssa, joka valittiin joulukuussa ANC:n puoluejohtajaksi Zuman tilalle. Puoleen pääsihteerin Ace Magashulen mukaan ANC toivoo, että Ramaphosasta tulee maan seuraava presidentti.

ANC:n halu vaihtaa presidenttiä pohjautuu myös siihen, että puolue on huolissaan omasta suosiostaan ja kohtalostaan ensi vuoden vaaleissa. Zuman presidenttikautta ovat varjostaneet korruptioskandaalien lisäksi hidas talouskasvu ja ennätysmäinen työttömyys, joka on lietsonut kansalaisten tyytymättömyyttä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi