Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Australia aloitti kansallisen tutkinnan pankkisektorinsa vilppiepäilyistä

Australia on aloittanut kansallisen tutkinnan finanssialaansa kohdistuvien väärinkäytösepäilyjen takia. Tutkinta alkoi virallisesti maanantaina.

Maan neljää suurinta pankkia on syytetty julkisuudessa muun muassa epäeettisistä talous- ja henkivakuutusneuvoista sekä asuntolainapetoksista. Rahoituslaitosten on syytetty myös kiertävän rahanpesunvastaista lainsäädäntöä.

Pääministeri Malcolm Turnbullin määräämä tutkinta koskee pankkien lisäksi muun muassa vakuutusyhtiöitä ja eläkeyhtiöitä. Turnbull vastusti pitkään opposition vaatimaa tutkintaa sanoen sen tulevan Australialle liian kalliiksi. Pääministeri joutui kuitenkin taipumaan kasvavan julkisen ja poliittisen painostuksen edessä ja määräämään tutkinnan viime vuonna. Pankkialaa koskevien skandaalien pelättiin hapertavan ulkomaisten sijoittajien luottamusta Australiaan.

Tutkintakomissio voi kutsua todistajia ja kerätä todisteita sekä valtuuttaa poliisin hankkimaan esimerkiksi etsintälupia. Komissio voi tutkinnan päätteeksi esittää hallitukselle suosituksia jatkotoimista ja suosittaa rikossyytteitä. Komissiolla ei ole valtuuksia määrätä korvauksia mahdollisten väärinkäytösten uhreille.

Komissiota johtavalla entisellä korkeimman oikeuden tuomarilla Kenneth Haynella on 12 kuukautta aikaa viedä tutkinta päätökseen ja laatia raportti sen tuloksista.

Australian pankit kuuluvat maailman tuottoisimpiin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi