Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Saksan hallitustunnustelijat haluavat rajoittaa maahanmuuttoa ja uudistaa euroaluetta – Merkel lupailee Euroopalle uutta alkua

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan maahan mahdollisesti syntyvä uusi hallitus tavoittelee uutta alkua Euroopalle. Merkelin kristillisdemokraatit sopivat tänään sosiaalidemokraattien kanssa yhteisestä pohjasta varsinaisille hallitusneuvotteluille.

Merkelin mukaan Saksalla menee hyvin vain jos myös Euroopalla menee hyvin. Periaatesovussa muun muassa kaavaillaan euroalueen uudistamista yhteistyössä Ranskan kanssa.

Uudistuksen tavoitteena on puolueiden mukaan vahvistaa euroaluetta siten, että yhteisvaluutta kestäisi paremmin maailmanlaajuisia kriisejä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puhunut useaan otteeseen euroalueen uudistamisen tarpeesta.

Hallitustunnusteluihin osallistuneet puolueet haluavat myös rajoittaa maahanmuuttoa.

Puolueet aikovat rajoittaa maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrää enintään 220 000 henkilöön vuodessa. Myös oikeutta perheenyhdistämisiin ollaan ilmeisesti rajoittamassa.

Maahanmuuton rajoittaminen on ollut erityisesti Baijerin kristillissosiaalisen unionin CSU:n asialistalla.

Juncker tyytyväinen alustavaan sopuun

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää myönteisenä Saksassa saavutettua alustavaa sopua hallitusneuvotteluiden aloittamisesta. Erityisen tyytyväinen Juncker on EU:n tulevaisuutta koskeviin linjauksiin, jotka ovat hänen mukaansa hyvin merkittäviä ja rakentavia.

Saksan kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien yhteisessä paperissa muun muassa tavoitellaan euroalueen vahvistamista ja uudistamista yhteistyössä Ranskan kanssa.

Läpimurto aamulla

Yön yli venyneissä hallitustunnusteluissa saavutettiin aamulla läpimurto. Der Spiegelin mukaan asiasta sopivat kristillisdemokraattien CDU:n ja CSU:n sekä sosiaalidemokraattien parlamenttiryhmien johtajat ja puoluejohtajat.

Angela Merkel, Horst Seehofer ja Martin Schulz aikovat lehden mukaan esittää puolueilleen varsinaisten hallitusneuvottelujen aloittamista. Parhaillaan saavutettua tulosta käsittelevät hallitustunnusteluihin osallistuneet ryhmät.

Tunnusteluja käytiin koko viikon ajan ja viimeinen rutistus kesti noin vuorokauden putkeen. Spiegelin mukaan johtajien sopimat linjaukset kattavat 28 sivua tekstiä. Lähteiden mukaan neuvotteluissa oli sovittu myös työntekijöiden sairausvakuutusmaksujen suhteesta.

Saksa on ollut ilman uutta hallitusta syyskuun vaaleista asti, sillä toimivaa kokoonpanoa ei ole onnistuttu vielä muodostamaan. Hallituksen syntyminen ei ole vieläkään varmaa, sillä esimerkiksi SPD:n puoluekokouksen on vielä hyväksyttävä hallitustunnusteluissa syntynyt sopu.

SPD:n johtaja Schulz julisti heti liittopäivävaalien jälkeen, ettei puolue aio jatkaa hallitusyhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa. Puolueessa on yhä voimakasta vastustusta tähän niin kutsuttuun suureen koalitioon osallistumisesta vastaan.

Sosiaalidemokraatit kuitenkin suostuivat hallitustunnusteluihin loppuvuodesta sen jälkeen, kun kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n tunnustelut epäonnistuivat. Suuri koalitio jäi sen jälkeen ainoaksi vaihtoehdoksi enemmistöhallituksen muodostamiselle.

Merkelin asema vaakalaudalla

Suuri koalitio merkitsisi vanhan hallituskokoonpanon jatkoa. Focus-lehden julkaiseman kyselyn mukaan vain 30 prosenttia saksalaisista tukee suuren koalition jatkoa, kun taas 34 prosenttia kannattaa uusia vaaleja.

Ongelmat hallituksen muodostamisessa ovat nakertaneet myös Saksan kärkipoliitikkojen suosiota. Esimerkiksi Handelsblatt-lehden kyselyn mukaan 56 prosenttia vastaajista uskoo, että Merkel ei pysy vallassa tulevan neljännen kautensa loppuun asti.

Duisburg-Essenin yliopiston professori Karl-Rudolf Korte arvioi, että hallitustunnustelujen onnistumisessa on pelissä paitsi Merkelin uran kohtalo, myös demarijohtaja Martin Schulzin ja kristillisdemokraattien baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtajan Horst Seehoferin asema.

– Neuvotteluissa ei ole kyse pelkästään hallituskoalitiosta, vaan myös heidän uristaan. Jos koalitiota ei synny, se voisi tietää loppua kaikille kolmelle, Korte kommentoi ZDF-kanavalle.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi