Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Trump selittää Lontoon-vierailunsa perumista: Hieno lähetystö myytiin pikkurahoilla, huono diili

Britannian pääministeri Theresa May kutsui USA:n presidentin Donald Trumpin valtiovierailulle Britanniaan jo viime vuonna vieraillessaan Washingtonissa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin Britannian-vierailusuunnitelmiin on tullut mutkia. Trump kirjoitti Twitterissä perjantaiaamuna Suomen aikaa, että ei lähdekään ensi kuussa Lontooseen avaamaan Britannian uutta suurlähetystöä.

– He halusivat minun leikkaavan avajaisnauhan – EI! Trump tviittasi.

Trumpin mukaan syy on se, ettei hän pitänyt edeltäjänsä Barack Obaman hallinnon päätöksestä myydä "ehkä parhaimmalla paikalla ollut hienoin lähetystö pikkurahoilla". Hänen mukaansa diili oli huono ja uusi lähetystö rakennettiin syrjäiseen paikkaan 1,2 miljardilla dollarilla.

Trumpin väite tosin johti harhaan monella tapaa. Päätös lähetystön myynnistä tehtiin jo lokakuussa 2008, jolloin presidenttinä oli vielä Obaman edeltäjä, republikaanipuolueen George W. Bush. Uusi lähetystö haluttiin rakentaa muun muassa turvallisuussyistä.

Lisäksi vanha lähetystörakennus on suojeltu, mikä rajoitti sen myyntimahdollisuuksia. Vuonna 1960 rakennettu lähetystö on suomalaissyntyisen arkkitehdin Eero Saarisen suunnittelema. BBC:n mukaan rakennukseen on kaavailtu luksushotellia.

Trumpin vierailua vastustettu Britanniassa

Britanniassa pääministerin esikunnasta kerrottiin perjantaina, että Trumpin vierailu on edelleen suunnitelmissa, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole sovittu. Britannian hallitus on pyrkinyt pitämään hyvät välit Trumpiin ja hänen hallintoonsa, sillä kohti EU-eroa suuntaava Britannia tahtoo muun muassa solmia kauppasopimuksen Yhdysvaltojen kanssa.

Kaikki britit eivät ole olleet ottamassa Yhdysvaltojen johtajaa avosylin vastaan. Trumpin politiikkaa vastustavat aktivistit ilmoittivat jo aiemmin järjestävänsä mielenosoituksia, jos Trump saapuu maahan. Lisäksi joukko parlamenttiedustajia on ilmoittanut aikovansa estää Trumpia puhumasta Britannian parlamentissa.

Ennen Trumpin lähetystötviittiä Guardian kertoikin lähteisiinsä vedoten, että Trump olisi luopunut aikeistaan vierailla Lontoossa ennakoitujen mielenosoitusten vuoksi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi