Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Prahan kevään lyhyt kukoistus alkoi 50 vuotta sitten – vuosi 1968 oli levoton eri puolilla maailmaa

Tshekkoslovakian uudistukset tukahdutettiin, kun Neuvostoliiton johtaman Varsovan liiton miehitysjoukot saapuivat elokuussa 1968. Prahassa vastakkain olivat mielenosoittajat ja panssarivaunut. LEHTIKUVA/AFP/STR

Pääsihteerin vaihtuminen Tshekkoslovakian kommunistipuolueessa 50 vuotta sitten käynnisti tapahtumasarjan, joka ravisutti koko Eurooppaa. Prahan kevään nousun ja tuhon lisäksi vuosi 1968 toi mukanaan mielenosoituksia, mellakoita ja sotaa eri puolilla maailmaa.

Alexander Dubcekin nousu Tshekkoslovakian kommunistien johtoon 5. tammikuuta aloitti uudistusten ja avautumisen kauden, joka nosti toiveita ihmiskasvoisemman sosialismin mahdollisuudesta. Kehitystä ei katsottu hyvällä Moskovassa ja useissa muissa Varsovan liiton maiden pääkaupungeissa.

Dubcekin kieltäydyttyä palaamasta ruotuun Neuvostoliiton, DDR:n, Puolan, Bulgarian ja Unkarin joukot miehittivät maan elokuussa 1968. Uudistusten kevät päättyi kestettyään reilut puoli vuotta. Miehitys nostatti protesteja eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa, ja jakoi kommunisteja eri leireihin.

King ja Robert Kennedy ammuttiin USA:ssa

Tshekkoslovakia ei ollut ainoa paikka, missä kuohui puoli vuosisataa sitten. Vietnamissa Vietkong-sissit aloittivat tammikuussa suuren tet-hyökkäykseen, joka epäonnistumisestaan huolimatta käänsi mielialoja Yhdysvalloissa yhä enemmän sotaa vastaan.

Amerikkalaisten vuotta synkistivät myös kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin ja demokraattipoliitikko Robert Kennedyn murhat.

Eurooppaa ravistelivat laajat opiskelijamellakat muun muassa Ranskassa ja Saksassa, mistä laineet ylsivät Suomeen saakka. Televisionkatsojat saattoivat kauhistella kuvia Biafran nälkäänäkevistä lapsista Nigeriassa.

Politiikka löysi tiensä myös Meksikon olympialaisiin lokakuussa, missä mustat amerikkalaisurheiljat Tommie Smith ja John Carlos nostivat palkintopallilla nyrkkinsä pystyyn uhmakkaana protestina rotusyrjintää vastaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi