Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Ranskan herkkusuiden kukkaroa koetellaan joulun alla – voi on vähissä, viinisato jäi pieneksi ja hanhenmaksan hinta nousee

Voisarvikriisiksi nimetty pula voista on vaivannut Ranskaa jo pidempään. Lehtikuva/AFP

Hanhen- tai ankanmaksapasteija, foie gras, on tärkeä osa monen ranskalaisen joulupöytää. Eläinsuojelullisesti kiistellystä herkusta on kuitenkin tänä vuonna pulaa, tai ainakin siitä joutuu maksamaan aiempaa enemmän.

Alan markkinajärjestön mukaan kaksi lintuinfluenssan aaltoa vuoden 2015 jälkeen on leikannut hanhenmaksan tuotannon lähes puoleen. Tämä taas on nostanut hintoja laadusta ja pakkauksesta riippuen 10–30 prosenttia.

Landesin alueella Pomarezissa Etelä-Ranskassa sijaitsevan Maison Paris -tilan hanhimäärä on supistunut tavanomaisesta tuhannesta vain 200:aan.

– Olemme säilyttäneet maksoja niille ostajille, jotka ovat todella intohimoisia tämän tuotteen suhteen, sekä muutamille huippukaupoille, kertoo Sandrine Lesgourgues.

Tuottajilla ei ole sikäli hätäpäivää, että kuluttajakyselyiden mukaan muutamia euroja korkeampi hinta ei näytä olevan ranskalaisille mikään este hankkia himoittua herkkua.

Säät koettelivat viiniviljelmiä

Halvalla ei välttämättä selviä myöskään silloin, kun hankkii jotain, millä huuhdella hanhenmaksan alas. Pakkassäät koettelivat Ranskan viiniviljelmiä pariin otteeseen huhtikuussa ja supistivat tämänvuotista viinisatoa noin viidenneksellä.

Erityisen paljon tuotantomäärä putosi maan suurimmalla viinintuotantoalueella Bordeaux'ssa, mutta myös valkoviineistään tunnetulla Alsacen alueella. Ranskan eteläosissa viininviljelmiä taas koetteli poikkeuksellisen kuiva kesäsää.

Laatu kuitenkin korvaa määrän, ja vuosikerrasta muodostui monin paikoin varsin hyvä. Tämä näkyy luonnollisesti myös hinnoissa.

Voisarvikriisiksi nimetty pula voista on vaivannut Ranskaa jo pidempään, kun rasvaa on rahdattu yhä enemmän Euroopasta Aasian markkinoille. Leipurit ovat valittaneet raaka-ainepulasta ja nousseista hinnoista, joulua valmistelevat kotileipurit taas ovat innostuneet etsimään internetistä ohjeita voin valmistamiseen kotikonstein.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi