Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

USA:n korkein oikeus ottaa kantaa vähemmistöjen oikeuksiin – leipuri kieltäytyi myymästä hääkakkua miesparille

Yhdysvaltojen korkein oikeus on alkanut käsitellä tapausta, jossa leipuri kieltäytyi myymästä hääkakkua miesparille uskonnolliseen vakaumukseensa ja ilmaisunvapauteensa vedoten. Washington Postin mukaan toistaiseksi on mahdotonta sanoa, mille kannalle oikeus päätyy.

Lehden mukaan korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista neljä on asettunut miesparin puolelle ja neljä leipurin puolelle. Ratkaiseva ääni on yhdeksännellä tuomarilla Anthony Kennedyllä, joka toi pitkässä puheenvuorossaan tasaisesti esiin näkökohtia niin seksuaalivähemmistöjen syrjintää kuin uskonnonvapauden polkemista vastaan.

Ennakkotapauksella suuri merkitys

Miespari haastoi oikeuteen coloradolaisen leipurin, joka kieltäytyi vuonna 2012 toimittamasta hääkakkua pariskunnan häihin. Leipuri perusteli kieltäytymistä kristillisellä vakaumuksellaan.

– Tapausta juhlistava kakku antaisi viestin, joka olisi vastoin syvimpiä uskonnollisia vakaumuksiani, leipuri kirjoitti USA Today -lehdessä tällä viikolla.

– Taiteilijana se on jotain, mitä en voi tehdä. Joten kohteliaasti kieltäydyin.

Leipuri on kieltäytynyt vakaumuksensa perusteella monista muistakin kakkutilauksista. Hän ei tee esimerkiksi alkoholia sisältäviä kakkuja tai Halloween-kakkuja. Hän sanoo, että myisi mieluusti pariskunnalle jonkin muun kakun kuin hääkakun.

Pariskunta kertoo järkyttyneensä kieltäytymisestä, joten he haastoivat leipurin oikeuteen syrjinnästä.

– Meidät yksinkertaisesti torjuttiin siksi, keitä me olemme. Meitä nöyryytettiin julkisesti siksi, keitä me olemme.

Samaa sukupuolta olevat parit ovat vieneet viime vuosina Yhdysvalloissa oikeuteen useita tapauksia, joissa kristitty palveluntarjoaja on kieltäytynyt myymästä hääpalveluja. Yleensä hääparit ovat voittaneet oikeusjutut alemmissa oikeusistuimissa, kuten kävi myös Coloradossa. Tilanne voi muuttua, mikäli korkein oikeus asettuu leipurin puolelle.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi