Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Mosulia kunnostetaan taistelujen jäljiltä – rakennus aloitetaan vesi- ja sähköverkostosta

Paikallishallintoa edustajan mukaan kokonaisuudessaan Mosulin länsiosassa yli 90 prosenttia infrastruktuurista ja julkisista palveluista on tuhoutunut. LEHTIKUVA/AFP

Irakin Mosulissa hiljalleen alkavassa jälleenrakentamisessa pyritään ensimmäisenä palauttamaan käyttöön perusrakenteita. Esimerkiksi Länsi-Mosulin alueelle on rakennettava uudelleen vesi- ja sähköverkostoa, jotta elämä voisi kunnolla palata läntisiin kaupunginosiin.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi julisti heinäkuun toisella viikolla, että taistelu Mosulista on voitettu. Viimeiset taistelut käytiin kaupungin länsiosassa sijaitsevassa vanhassakaupungissa, johon Isisin taistelijat olivat vetäytyneet. YK arvioi, että ainakin kolmasosa vanhankaupungin rakennuskannasta tuhoutui tai vaurioitui vakavasti.

Paikallishallintoa edustava Abdel Sattar Habbo kertoo, että kokonaisuudessaan Mosulin länsiosassa yli 90 prosenttia infrastruktuurista ja julkisista palveluista on tuhoutunut. Hän sanoo, että kaikkiaan vahingot ovat arvoltaan miljardeja euroja.

YK:n kehitysohjelmassa työskentelevä Lise Grande arvioi puolestaan, että peruspalvelujen kunnostamiseen kuluu ainakin noin miljardi euroa.

– Hävityksen mittakaava on laajin, mitä Irakissa on nähty. Länsi-Mosul edustaa yhtä suurimmista ja monimutkaisimmista vakautushankkeista, joita YK:lla on ollut, Grande sanoo.

Kaupungin itäosissa elämä on jo aiemmin päässyt palautumaan kohti normaalia. Siellä kadut ovat täyttyneet väestä ja kauppoja sekä ravintoloita on avattu uudelleen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi