Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhdysvallat on taipumassa lisäjoukkojen lähettämiseen Afganistaniin

Nimettömänä pysyvä lähde kertoo, että Yhdysvaltain ulkoministeri James Mattis voi nyt kasvattaa joukkojen määrää, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat on kaikesta päätellen valmistautumassa lisäämään joukkojensa määrää Afganistanissa. Useiden eri lähteiden mukaan presidentti Donald Trump on antanut puolustusministeri James Mattisille valtuudet päättää Afganistanissa tarvittavien amerikkalaisjoukkojen määrästä.

Tämän katsotaan yleisesti pohjustavan tietä määrän nostamiseksi nykyisestä noin 8 400:sta. Amerikkalaisten lisäksi Afganistanissa on noin 5 000 Nato-liittolaisten sotilasta, pääasiassa kouluttajina ja neuvonantajina.

Lehtitietojen mukaan Mattis olisi pyytämässä Afganistaniin 3 000–5 000 sotilasta lisää. Vaikka ilmoitusta on odotettu jo kuukausia, Mattisin mukaan uusi Afganistan-suunnitelma ei valmistu ennen heinäkuun puoliväliä.

Kongressissa epäselvyys Yhdysvaltain linjasta Afganistanissa on aiheuttanut suuttumusta.

– Meillä on nyt ollut uusi hallinto kuusi kuukautta, mutta meillä ei ole vieläkään strategiaa Afganistanin suhteen, valitti republikaanisenaattori John McCain.

USA:n pisin sota

Uutistoimisto AFP:n mukaan Mattis sai valtuudet Afganistan-joukkojen määrän päättämisestä tiistaina samaan aikaan, kun hän maalasi synkkää kuvaa maan tilanteesta senaatin asevoimavaliokunnan kuulemisessa.

– Me emme tällä hetkellä ole voitolla Afganistanissa. Aiomme korjata tämän tilanteen mahdollisimman pian, Mattis sanoi.

Hän myönsi, että Taleban-liikkeelle viime vuosi oli ollut hyvä ja vahvistunut järjestö pyrkii samaan tänä vuonna. Talebanien iskut Afganistanin hallituksen ja länsimaiden joukkoja vastaan ovat jatkuneet.

Mattis tietää, mistä puhuu, sillä hän on aiemmin toiminut merijalkaväen joukkojen komentajana Afganistanissa. Mattisin mukaan amerikkalaisten täytyy varautua olemaan maassa vielä kauan.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen alkanut sotiminen Afganistanissa on jo nyt Yhdysvaltain historian pisin sotilasoperaatio. 16 vuoden aikana maassa on kuollut yli 2 200 amerikkalaissotilasta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi