Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhdysvallat sopi suuresta asekaupasta Saudi-Arabian kanssa – Trumpille juhlallinen vastaanotto

Kyseessä on Trumpin ensimmäinen ulkomaanmatka presidenttinä. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat on sopinut Saudi-Arabian kanssa suuresta asekaupasta. Kaupan arvo on 110 miljardia dollaria (reilut 98 miljardia euroa), kertoi Valkoisen talon edustaja.

Asetoimituksilla vahvistetaan Valkoisen talon mukaan Saudi-Arabian ja Persianlahden alueen turvallisuutta Iranin uhkaa vastaan.

Saudi-Arabiassa vierailulla oleva presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Rex Tillerson olivat läsnä asekauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.

Trump saapui presidenttinä ensimmäiselle ulkomaan vierailulle Saudi-Arabiaan aamupäivällä. Lentokentällä Trumpia ja hänen puolisoaan Melania Trumpia oli vastassa Saudi-Arabian kuningas Salman, joka kätteli vieraansa. Rouva Trump oli pukeutunut konservatiivisesti mustaan, mutta hän ei ollut peittänyt hiuksiaan huivilla, kuten saudinaisten on tehtävä. Hiuksiaan ei ollut peittänyt myöskään presidentin tytär Ivanka Trump, joka kuuluu matkaseurueeseen.

Vuonna 2015 Donald Trump tviittasi silloisen Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Michelle Obaman "loukanneen" isäntiään, kun tämä ei ollut käyttänyt huivia, kertoo BBC.

Trumpille korkea kunniamerkki

Presidentti Trump otettiin Saudi-Arabiassa juhlavasti vastaan, mikä ehkä toi hieman lohtua kotimaassaan jälleen kerran myrskyn silmään joutuneelle Trumpille. Presidenttiparin kunniakasi järjestetyn kahvitilaisuuden jälkeen kuningas Salman ojensi Trumpille Saudi-Arabian korkeimman kunniamerkin, joka voidaan siviilihenkilölle myöntää.

Huomenna Trumpin vierailuohjelmassa ovat huippukokoukset Persianlahden alueen maiden sekä kymmenien muiden muslimimaiden johtajien kanssa. Trumpin odotetaan myös pitävän puheen islamista.

Saudi-Arabiasta Trump jatkaa ensi viikolla matkaansa Israeliin ja palestiinalaisalueille sekä sieltä edelleen Eurooppaan. Keskiviikkona Trump tapaa paavi Franciscuksen Vatikaanissa, josta hän jatkaa matkaansa Brysseliin. Helatorstain tiukassa vierailuohjelmassa ovat tapaamiset muun muassa EU:n johtajien kanssa sekä sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajien kanssa.

Brysselin tapaamisten jälkeen kiertomatka päättyy Italian Sisiliaan, missä pidetään johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokous.

PLO varoitti suurlähetystön siirrosta

Yhdysvaltain suurlähetystön siirto Tel Avivista Jerusalemiin lopettaisi Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhanprosessin, sanoo Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat.

Lausunto annettiin vain muutama päivä ennen presidentti Trumpin matkaa Israeliin ja palestiinalaisalueille. Presidentinvaalikampanjan aikana Trump lupasi siirtää lähetystön Jerusalemiin, jonka status on ongelmallisimpia kysymyksiä Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa.

Yhdysvaltain uusi Israelin-lähettiläs David Friedman on myös tukenut lähetystön siirtoa.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X