Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Etelä-Korean ex-presidenttiä kuulusteltiin 14 tuntia

Etelä-Korean ex-presidentti Park Geun-hye (keskellä) lupasi osallistua tutkimuksiin vilpittömästi. LEHTIKUVA/AFP

Etelä-Korean erotettua presidenttiä kuulusteltiin korruptioskandaaliin liittyen 14 tuntia tiistaina. Uutistoimisto Yonhapin lähteiden mukaan presidentti Park Geun-hye kiisti syyllistyneensä rikoksiin, mutta syyttäjät eivät vahvistaneet kiistämistä.

Syyttäjien luo saapuessaan Park pyysi anteeksi kansalta sekä lupasi osallistua tutkimuksiin vilpittömästi. Park oli presidenttinä kieltäytynyt korruptioskandaaliin liittyvistä kuulusteluista syytesuojaansa vedoten.

Parlamentti asetti Parkin valtakunnanoikeuteen joulukuussa laajojen mielenosoitusten jälkeen. Perustuslakituomioistuin vahvisti presidentin viraltapanon aiemmin tässä kuussa.

65-vuotiasta Parkia odottavat useat syytteet muun muassa vallan väärinkäytöstä.

Diktaattorin tytär

Park oli Etelä-Korean ensimmäinen naispresidentti ja maan ensimmäinen presidentti, joka erotettiin virkasyytteen seurauksena.

Mielipidekyselyn mukaan 77 prosenttia korealaisista kannatti Parkin erottamista.

Parkin on katsottu sekaantuneen laajaan korruptiovyyhteen, jossa lahjusten antamisesta epäillään monialayritys Samsungin perijää Lee Jae-yongia. Samsungin varapuheenjohtajan Leen epäillään maksaneen liki 40 miljoonan dollarin lahjukset presidentti Parkin luottohenkilölle. Samsung on sanonut, että kyse oli lahjoituksista hyväntekeväisyyteen, ei lahjuksista.

Pidätetty Lee on hänkin kiistänyt syytteet. Häntä syytetään muun muassa lahjonnasta, korruptiosta ja perättömästä lausumasta.

Park on Etelä-Koreaa vuosina 1961–79 diktaattorimaisesti hallinneen Park Chung-heen tytär. Park Geun-hye nousi presidentiksi vuonna 2013.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X