Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

"Maailman vesipula olisi otettava vakavasti"

Puhdasta vettä suoraan hanasta. Kuva: Sami Saarenpää

Vesipula olisi otettava todesta, vaatii World Economic Forum. Asiasta kertoo Svenska Dagbladet. Kolmasosa ihmiskunnasta elää alueilla, joissa makeaa vettä on 1 700 kuutiometriä per henkilö vuodessa. Mikäli jonkin alueen vesivarat henkeä kohden laskevat alle tuhanteen kuutiometriin per vuosi, on alue YK:n mittareilla mitattuna vesikriisialuetta.

Kalifornia on tunnettu vesipulastaan, mutta Yhdysvalloissa on muitakin vesipulan vaivaamia alueita. Ruotsissa Gotlannin saari ja maan kaakkoiskolkka on myös ollut ajoittain vesipulan kourissa.

Monet keskeiset teollisuusalat ovat täysin puhtaan veden verassa. Näitä ovat kaivosteollisuus, kemian teollisuus ja paperiteollisuus.

Esimerkiksi Chilessä valtio on säätänyt kaivosteollisuutta koskevan lain, jonka mukaan kaivokset eivät saa käyttää tuotantoonsa pohjavettä, vaan niiden pitää rakentaa suolanpoistolaitos ja tehdä käyttämänsä vesi suolaisesta merivedestä. Vesipula näkyy siis välittömästi kaivosyhtiöiden tuloslaskelmassa, sillä käyttöveden teko merivedestä on kallista.

Timo Riistaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi