Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Presidentti Niinistö ensi viikolla historialliselle vierailulle Iraniin

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Iranissa ensi viikolla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Presidentti Sauli Niinistö vierailee ensi viikolla Iranissa puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Niinistö tapaa virallisella vierailulla muun muassa Iranin presidentin Hassan Ruhanin. Keskustelujen asialistalla ovat kahdenvälisten asioiden lisäksi kansainväliset ja Lähi-idän alueen kysymykset, kuten Syyria.

Presidentin mukana Teheraniin matkustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sekä parinkymmenen hengen liikemiesvaltuuskunta. Vierailun yhteydessä järjestetään maiden yritysyhteistyötä käsittelevä seminaari.

Niinistön vierailu on historiallinen, sillä Suomesta ei ole tehty valtionpäämiestason vierailua Iraniin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Presidentti Urho Kekkonen vieraili shaahin johtamassa Iranissa vuonna 1971 Persian valtakunnan 2 500-vuotisjuhlissa.

Monien Irania vastaan suunnattujen kansainvälisten pakotteiden toimeenpano keskeytettiin tämän vuoden alkupuolella sen jälkeen kun Iranin kiistellyn ydinohjelman valvonnasta oli syntynyt sopu. Lukuisat ulkomaiset valtuuskunnat ovat käyneet Iranissa viime vuosina tutkailemassa lupaavia liiketoimintamahdollisuuksia.

Suomesta on tehty Iraniin useita ministerivierailuja ja myös Iranista on käyty useiden valtuuskuntien voimin tutustumassa yrityksiin Suomessa. Iranilaiset ovat olleet kiinnostuneita muun muassa ympäristö- ja terveysteknologiasta, kaivosteollisuudesta sekä suomalaisesta metsäalan osaamisesta.

Suurimpana ongelmana kaupankäynnissä ovat olleet vaikeudet rahoitus- ja maksuliikennejärjestelyissä. Yhdysvallat on pitänyt voimassa monia Iran-pakotteitaan, minkä vuoksi pankit myös Euroopassa ovat olleet toistaiseksi haluttomia rahoittamaan suuria hankkeita Iranin kanssa, sanoo vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger Ulkopoliittisesta instituutista.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi