Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Harjoittelija löysi viinikellarista tyhjien pullojen takaa salaisen holvikäytävän - löydetyn samppanjapullon lähtöhinta on 10 000 dollaria

Yli satavuotiasta Bollinger-samppanjaa kaupataan huutokaupassa New Yorkissa marraskuussa. Kuva: Jaana Kautto

Taloustoimisto Bloomberg kertoo samppanjatalo Bollingerin huutokauppaavan harvinaisen samppanjapullon marraskuussa New Yorkissa. Vuonna 1914 pullotetun, 102 vuotta vanhan samppanjan lähtöhinta on huutokaupassa 10 000 dollaria eli noin 9 000 euroa.

Yli satavuotiaan samppanjan tarina on kuin elokuvasta. Pullo nimittäin löydettiin vasta kuusi vuotta sitten Bollingerin sokkeloisesta viinikellarista. Uutistoimisto Bloombergin mukaan huutokaupattavan samppanjan ja 600 muuta samppanjapulloa löysi Bollingerilla harjoittelussa ollut työntekijä siivotessaan kellaria.

Harjoittelija oli siirtänyt tyhjiä pulloja siivouksensa tieltä, kun pullorivin takaa oli paljastunut holvikäytävä. Käytävä johti salaiseen huoneeseen, joka oli täynnä vanhoja samppanjapulloja.

Piilossa saksalaisilta sotilailta?

Salaisen viinikätkön löytyminen oli vasta osa mysteeriä, sillä viinitalon asiantuntijoilla oli täysi työ selvittää, mitä ja minkä ikäisiä viinejä kätköön oli piilotettu. Huomattiin, että piilossa oli samppanjapulloja vuodesta 1830 vuoteen 1939 saakka. Vanhimmat pullot olivat aivan samppanjatalon alkuvuosilta, sillä Bollinger on perustettu vuonna 1829.

Bollingerin mukaan juomat on piilotettu todennäköisesti toisen maailmansodan alussa, jotta saksalaiset eivät varastaisi pulloja. Käytäntö oli tavallinen tuohon aikaan viinintuottajien keskuudessa.

Salaisia samppanjajemmoja löytyikin sodan jälkeen useiden viinitilojen kellareista, mutta on uskomatonta, että Bollingerin samppanjavarasto pysyi salassa vuoteen 2010 saakka.

Hinta voi kivuta kymmeniin tuhansiin

Bloombergin mukaan 102-vuotias samppanja on Sotheby'sin marraskuisen arvoviinien huutokaupan ehdoton tähti, jonka hinnan uskotaan kipuavan korkeuksiin. Bloomberg kertoo, että vuonna 2012 kahdesta Moet & Chandon -merkin vuoden 1914 samppanjapullosta maksettiin huutokaupassa liki 15 000 euroa.

Viime vuonna Krugin vuoden 1915 samppanjaa pääsi maistamaan noin 104 000 eurolla. Bollingerin vuosikertapullonkin hinta kivunnee vähintään kymmeniin tuhansiin euroihin.

Huutokaupattavana on muutakin kuin pullo harvinaista kuplivaa, sillä ostaja pääsee muun muassa tutustumaan Bollingerin viinitilaan ja sen samppanjaharvinaisuuksiin.

Kannattaako samppanjasta maksaa kymmeniätuhansia? Bloombergin mukaan pitkään uskottiin, että samppanja tulisi juoda mahdollisimman pian pullotuksen jälkeen. Nykyään kuitenkin ymmärretään, että laadukas samppanja vanhenee varsin arvokkaasti.

- Ennen oli vain pieni määrä asiantuntijoita, jotka tiesivät, että hyvät samppanjat voivat ikääntyä, tulla monimutkaisemmiksi ja monikerroksisemmiksi ajan kanssa, Sotheby'sin viiniasiantuntija Jamie Ritchie kertoo Bloombergille.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi