Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kansainvälisten adoptioiden määrät vähentyneet merkittävästi kaikkialla, myös Suomessa

Amerikkalaisasiantuntija pitää kehitystä huolestuttavana.

Vuonna 2004 Amerikkaan adoptoitiin lähes 23 000 lasta ulkomailta. Kuva: ZOLTAN BALOGH / EPA

Vuonna 2004 amerikkalaiset adoptoivat liki 22 989 lasta ulkomailta. Vuosi oli ennätyksellinen Yhdysvaltain historiassa, sillä koskaan ennen kansainvälisiä adoptointeja ei ollut tapahtunut yhtä paljon.

Amerikkalaisten adoptioista uutisoineen Priceonomicsin mukaan kansainvälisten adoptioiden määrä alkoi kasvaa Yhdysvalloissa jo toisen maailmansodan jälkeen. Adoptioiden määrä saavutti huippunsa vuonna 2004, sen jälkeen adoptiot ovat vähentyneet dramaattisesti.

Kymmenen vuotta huippuvuoden jälkeen, vuonna 2014, Amerikkaan adoptoitiin enää 6 438 lasta ulkomailta. Viime vuonna adoptioita oli vieläkin vähemmän: 5 647. Vuosikymmenen aikana adoptioiden määrä laski yli 70 prosentilla. Ulkomailla syntyneitä adoptoidaan Amerikassa nyt vähemmän kuin 1980-luvun alussa.

Kansainvälisten adoptioiden määrät ovat vähentyneet kaikkialla maailmassa. Yhdysvallat on Priceonomicsin mukaan suurin adoptiolasten "vastaanottajamaa", siellä adoptioiden määrät vähenivät vuodesta 2004 vuoteen 2014 72 prosentilla.

Espanjaan adoptoitujen lasten määrä on vähentynyt suhteessa vieläkin enemmän. Vuonna 2004 maahan adoptoitiin yli 5 500 lasta, vuonna 2014 enää hieman yli 800. Kansainväliset adoptiot ovat siis vähentyneet 85 prosentilla.

Irlannissa muutos on ollut suurista adoptiomaista merkittävin. Vuonna 2004 Irlantiin adoptoitiin 398 lasta, kymmenen vuotta myöhemmin vain 34 lasta, mikä tarkoittaa 91 prosentin pudotusta.

Myös Suomessa kansainvälisen adoption huippuvuosi osuu vuoteen 2004. Tuolloin Suomeen adoptoitiin liki 350 ulkomailla syntynyttä lasta. Adoptioiden määrä on laskenut tasaisesti viime vuoteen saakka muutamia poikkeusvuosia lukuun ottamatta.

Vuonna 2015 ulkomailta adoptoitiin Suomeen enää noin 120 lasta.

Muutos on ollut nopea, miksi? Priceonomics tarkastelee erityisesti amerikkalaisten adoptioiden määrää ja syitä sen vähenemiseen.

Yksi tärkeimmistä syistä on kiristyneet adoptioehdot. Maat ympäri maailmaa ovat tiukentaneet ehtoja ja jotkin maat kieltäneetkin adoptiot ulkomaihin. Päätöksiä on perusteltu esimerkiksi ihmiskauppaan liittyvillä peloilla.

Jos adoptio on yhä mahdollista, on prosessia vaikeutettu ja hidastettu merkittävästi. Adoptiovanhempien taustat tarkistetaan entistä tarkemmin. Lisäksi adoptiolapsen saamiseksi on monissa maissa pakollista jonottaa pitkiäkin aikoja.

Toisaalta yhä laajemmalle on levinnyt ajattelu, jonka mukaan adoptointi pois synnyinmaasta ja sen yhteisöstä on viimeinen keino, jota ennen kokeillaan kaikkea muuta. Adoptoinnin ehtojen kiristämisen uskotaan olevan myös osa maiden taloudellisia ja poliittisia tavoitteita.

Priceonomics muistuttaa, että adoptioihin vaikuttavat myös erilaiset maailmanlaajuiset katastrofit. Esimerkiksi Korean sota, Etelä- ja Keski-Amerikan sisällissodat ja köyhyys sekä Neuvostoliiton hajoaminen näkyvät amerikkalaisissa adoptiotilastoissa. Saksalaislapsia sen sijaan ei enää 1970-luvun jälkeen Amerikkaan juuri adoptoitu, koska Saksan oma talous lähti vetämään.

Priceonomicsin haastatteleman asiantuntijan mukaan tilanne on katastrofaalinen ihmisoikeuksien kannalta.

- Määrän väheneminen tarkoittaa kymmeniä tuhansia lapsia vuosittain, jotka olisivat saaneet rakastavan ja huolehtivan kodin, ja nyt eivät saa sitä, Harvardin yliopiston asiantuntija Elizabeth Bartholet sanoo Priceonomicsille.

- Minusta on tekopyhyyttä puhua kuin nämä rajoitukset olisivat perusteltuja suhteessa lapsen etuihin.

Lähteet:

Priceonomics

Intercountry Adoption

Tilastokeskus

Iida Muhonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi