Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Britannian asema unionissa eroprosessin aikana uusi ja erikoinen

Nyt odotetaan milloin Britannia antaa virallisen ilmoituksen Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Lehtikuva/AFP

Britannian brexit-äänestystulos aiheuttaa ainakin hetkellisen epävarmuuden ajan Euroopan unionissa. Yksikään jäsenmaa ei ole aiemmin eronnut unionista, joten vielä on hyvin epävarmaa millaisia seurauksia erolla on ja miten se käytännössä toteutetaan. Nyt odotetaan sitä, milloin Britannia antaa virallisen ilmoituksen Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Sen jälkeen virallinen eroprosessi voi alkaa, ja maa aloittaa neuvottelut uudenlaisesta EU-suhteestaan.

Millainen Britannian asema tulee olemaan Euroopan unionissa eroprosessin aikana?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että kaikki on pitkälle muiden EU-maiden tahdosta kiinni, eikä kysymyksissä enää paina Britannian ääni. Tiilikaisen mukaan Britannian asema unionissa tulee joka tapauksessa olemaan uusi ja erikoinen, sillä maa samaan aikaan neuvottelee EU-erosta, mutta unionin instituutioissa Britannian edustajat rakentavat EU:lle yhteistä tulevaisuutta, muodostavat uutta lainsäädäntöä ja katsovat eteenpäin. Britannian oli tarkoitus olla esimerkiksi Euroopan unionin puheenjohtajamaa vuonna 2017.

Britanni alla on virallisesti kaksi vuotta aikaa neuvotella EU-suhteensa uusiksi, mutta todellisuudessa sopimusneuvottelut saattavat viedä huomattavasti pidempään. Poliitikot ympäri Euroopan ovat toivoneet, että eroprosessia voitaisiin nopeuttaa. Onko nopeuttaminen mahdollista?

Prosessin nopeuttaminen riippuu siitä, kuinka yhteneväiset käsitykset Britannialla ja muilla Euroopan unionin jäsenvaltiolla on Britannian asemasta, kertoo Tiilikainen. Paljon riippuu myös siitä, mitä muita asioita unionilla on hoidettavanaan. Eroprosessia saattavat hidastaa muiden muassa pakolaiskriisi, talouspolitiikka ja ulkosuhteet.

Brittimedioiden mukaan huoli tulevaisuudesta valtasi Britanniassa asuvat, työskentelevät ja opiskelevat EU-kansalaiset. Epävarmuus tulevaisuudesta on saanut osan jopa pohtimaan paluuta kotimaahan. Milloin ero alkaa konkreettisesti näkyä Britanniassa asuvien ihmisten elämässä?

Tiilikainen arvioi, että vaikutukset tulevat voimaan asteittain, kun päälinjoista on neuvoteltu. Asiat eivät tapahdu näin isossa muutoksessa yhdessä yössä. Tiilikainen sanoo, että muutokset on toteuttava siten, että yksittäiset kansalaiset eivät kohtuuttomasti kärsi niistä.

Pörssit syöksyivät Euroopassa perjantaina äänestystuloksen selvittyä, mutta syöksyi tasaantui iltaa kohden. Tukholman ja Helsingin pörssit olivat perjantaina suljettuina. Millaisia markkinareaktioita maanantaina on odotettavissa?

Luultavasti pörssit lähtevät maanantaina laskuun, mutta kiito Tukholmassa ja Helsingissä ei ole yhtä jyrkkää kuin perjantaina. Näin arvelevat STT:n haastattelemat ekonomistit.

Danske Bankin ekonomisti Minna Kuusisto arvioi, että Tukholman ja Helsingin pörsseissä voidaan hyvinkin nähdä jopa viiden prosentin lasku maanantaina. Kuusisto sanoo, että kovimman kolauksen kokevat metsäyhtiöt ja pankkisektori.

Tukholman ja Helsingin reaktiot riippuvat paljon myös siitä, miten markkinat reagoivat muualla Euroopassa. Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan maanantai toimii markkinoilla vedenjakajapäivänä. Kurssit luultavasti jatkavat alamaissa, mutta jos ne lähtevät vielä laskemaan, voi siitä Kangasharjun mukaan seurata pitkäaikainen anemia. Ratkaisevassa asemassa ovat Kangasharjun mukaan poliitikot. Jos Euroopan päättäjät lähettävät viestiä, että Britannian kanssa saadaan sopu aikaan, pörssikurssit alkavat palautua.

Millaisia vaikutuksia brexitillä on Suomen taloudelle?

Brexit vaikuttaa Suomen talouteen ainakin aluksi negatiivisesti. Kangasharju kuitenkin uskoo, että muutaman viikon tai viimeistään syksyn aikana huomataan, että vaikutukset jäivät Suomelle pelättyä pienemmiksi. Kuusisto puolestaan sanoo, että vaikutukset Suomeen tulevat ennen kaikkea euroalueen ja globaalinkasvun hidastumisen kautta, ei pelkästään suorien kauppasuhteiden kautta. Hän muistuttaa, että jos vaikutukset ovat euroalueelle ankarat, voi Suomen talous pahimmillaan ajautua takaisin taantumaan.

Millaisia vaikutuksia brexitillä on koko Euroopan unionin taloudelle?

Danske Bank on ennustanut, että euroalueen kasvu hidastuu tänä vuonna brexitin takia noin 0,4 prosenttiyksiköllä ja euroalueen kasvu jää 1,2 prosenttiin. Pankin arvion mukaan ensi vuonna euroalueen kasvu putoaa yhdellä prosenttiyksiköllä ja kasvu jää 0,7 prosenttiin.

Kuusisto kertoo, että lyhyellä aikavälillä luottamuksen heikkeneminen jarruttaa kulutusta ja investointeja. Kauppasuhteiden heikkeneminen vaikuttaa puolestaan pitkällä aikavälillä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi