Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Raportti: Isis käyttää entistä enemmän lapsisotilaita - eettinen ongelma kansainväliselle liittoumalle

Irakilaisjoukkoja partioimassa Isisiltä vallatulla alueella Ramadin pohjoispuolella. Kuva: Moadh Al-Dulaimi

Isis lähettää lapsia ja teini-ikäisiä yhä enemmän taisteluihin ja tekemään itsemurhaiskuja, yhdysvaltalaisen Georgian osavaltion yliopiston tutkijat raportoivat.

Raportista kertoo brittiläinen The Guardian -sanomalehti.

Lasten tai teini-ikäisten tekemiä itsemurhaiskuja oli tämän vuoden tammikuussa kolme kertaa niin paljon kuin vuosi sitten vastaavana aikana, raportissa sanotaan.

Tutkimus perustuu 89 lapsen ja teini-ikäisen mikroblogipalvelu Twitteristä ja Telegram-sovelluksesta kerättyihin tietoihin, esimerkiksi muistokirjoituksiin ja valokuviin. Tutkijoiden keräämien tietojen mukaan Isisiin värvätyt nuoret lapset ja nuoret edustivat 14 kansalaisuutta. Hiukan alle kaksi kolmasosaa tutkimuksen kohteena olleista olivat iältään 12-16-vuotiaita.

Tutkijat päättelevät alle 18-vuotiaiden Isisiin kuuluvien kuolleisuuden kaksinkertaistuneen vuoden 2015 alusta tämän vuoden tammikuun loppuun.

Kuolleista alaikäisistä 39 prosenttia ajoi räjähteillä varustettuja ajoneuvoja päin vastustajaa, 33 prosenttia puolestaan kuoli rivisotilaina taistelutoimissa. Neljä prosenttia lapsista ja nuorista teki itsemurhaiskuja väkijoukkoihin.

Raporttia tekemässä ollut Charlie Winter sanoo The Guardian -lehdelle yllättyneensä siitä, että Isis näyttää käyttävän alaikäisiä taistelijoita täsmälleen samoin kuin aikuisia.

Raportissa käsitellään myös Isisin lapsitaistelijoiden Isisin vastustajille aiheuttamia eettisiä ongelmia:

- Islamilaisen valtion nuorten kohtaaminen taistelussa aiheuttamat eettiset ja moraaliset kysymykset ovat todennäköisesti tärkeimpiä siinä keskustelussa, jota tulevina vuosina käydään koskien kansainvälisen liittouman sotaa ryhmittymää vastaan, raportissa sanotaan.

Lähteet:

http://www.theguardian.com/world/2016/feb/19/isis-sending-children-die-unprecedented-rate-report-child-soldiers

http://www.thedailybeast.com/articles/2016/02/19/at-least-89-child-soldiers-were-killed-fighting-for-isis-last-year.html

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi