Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

The Telegraph: Siveysvyöt olivatkin keskiaikainen vitsi - professori tyrmää vyön käyttömahdollisuudet

Kuva: Colourbox

On yleisesti uskottu, että keskiajalla miehet pakottivat vaimonsa käyttämään metallista ja lukollista siveysvyötä heidän poissaollessaan. Metallista valmistettu, alushousuja muistuttava kapistus saattoi olla naisen yllä jopa vuosia miehen ollessa sotimassa.

Nyt historikot ja tutkijat ovat alkaneet tuoda julki lausuntoja, joissa kiistetään siveysvyön käyttö, kertoo The Telegraph. Muun muassa professori Albrecht Classen yhdysvaltalaisesta Arizonan yliopistosta kyseenalaistaa vyön käytön mielekkyyden kirjassaan The Medieval Chastity Belt: A Myth-making Process.

Classen sanoo, ettei vyön todellisesta käytöstä ole olemassa todistusaineistoa, eikä sen käyttö olisi ollut nykylääketieteen valossa edes mahdollista. Nainen ei selviäisi hygienia- ja terveyssyistä hengissä kovin pitkään, jos oikeasti joutuisi käyttämään vyötä.

Kaikki perverssi kiehtoo ihmistä

Ensimmäiset piirrokset siveysvyöstä ovat vuodelta 1405. Samassa kirjassa on kuitenkin pieruvitsejä, joten Classen uskoo myös siveysvyön olleen yksinkertaisesti vitsi.

Hän lisää, että vitsistä tuli tunnettu fakta siksi, että ajatus siveysvyöstä oli itsessään niin perverssi ja ihmismieltä kiehtova. Lisäksi siveysvyö linkittyy ihmisen seksuaalisuuteen, perheen valtasuhteisiin ja sukupuolten välisiin suhteisiin, mikä vauhditti huhun muuttumista historialliseksi tosiasiaksi.

Iowan yliopiston apulaisprofessori Sarah E Bond puolestaan sanoo, että vaikka siveysvöitä olisi ollutkin, niitä ei oikeasti käytetty. Niiden tarkoitus oli symboloida siveellisyyttä ja korostaa sitä kuinka mahtava kyseinen aikakausi oli sydänkeskiaikaan verrattuna.

Bondin mukaan omansalaisia siveysvöitä oli jo antiikin Roomassa, kun morsiamet sitoivat mekkonsa päällä olleen kangasvyön solmuun, jonka aviomies sai sitten myöhemmin avata.

Italiassa tuore tapaus

Siveysvyö tuntuu silti yhä kiehtovan ihmisiä jopa haitaksi asti. The Telegraph kertoo vielä, että tällä viikolla eräs keski-ikäinen italialainen nainen joutui turvautumaan palomiesten apuun päästäkseen irti omasta siveysvyöstään. Nainen oli hukannut avaimen vyöhön ja pyysi palomiehiä leikkaamaan hänet vyöstä irti.

Palomiehet luonnollisesti huolestuivat, oliko joku pakottanut hänet moista vekotinta pitämään. Ei, nainen oli halunnut pukeutua siveysvyöhön ihan itse, jottei sortuisi seksisuhteisiin.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi