Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Uutisen takana: Kreikkalainen uhkapeli onnistui jälleen

Kuva: Lehtikuva

Kreikan sunnuntaisilla parlamenttivaaleilla on Euroopalle tärkeä viesti: Alexis Tsipras on mies, joka pelaa eikä pelkää.

Kreikassa on juuri nähty yksi taitavimmista sisäpoliittisista vedätyksistä pitkään aikaan.

Olin itse seuraamassa tapahtumia Kreikan - tarkemmin sanottuna Kreetan - maaperältä elokuun puolivälissä, kun pääministeri Alexis Tsipras antoi eroilmoituksensa. Uudet, vain kuukauden kuluttua eroilmoituksesta järjestettävät vaalit olivat tuolloin viimeistä, mitä kansalaiset kaipasivat. Kreikan kansalaisia koskevat käteisen rahan nostorajoitukset olivat edelleen voimassa, lukuisat aiemmat vaalit väsyttivät, koko vuoden jatkunut poliittinen ja taloudellinen epävarmuus näkyi arjessa muun muassa veronkerron ilmeisenä lisääntymisenä.

Syriza oli ainoa puolue, jonka vaalikampanja näkyi nopeasti ja tehokkaasti. Lämminhenkisissä televisiomainoksissa osoitettiin, että Syriza se pitää kansalaisista huolta. Tsipras käytti itse karismaansa kiertämällä Kreikkaa ja kuunnellen kansalaisten huolia muun muassa Kreetalla Hanian ja Rethymnonin kaduilla.

Syrizan oli toki hyvä kampanjoida, sillä se sai etumatkaa muihin puolueisiin. Ei liene liian kyynistä arvella, että oman puolueen vaalikampanja oli valmiina jo silloin, kun Tsipras ilmoitti erostaan.

Pääministerin eroilmoituksen syy oli yksinomaan sisäpoliittinen. Tsipras halusi vahvistaa asemansa oman puolueensa ja maansa johdossa. Mikäli Syrizan omat rivit eivät lainaneuvottelujen aikaan olisi alkaneet repeillä, uusille vaaleille tuskin olisi ollut tarvetta.

Kyseessä oli siis kaikki tai ei mitään -tyyppinen uhkayritys, semminkin kun Tsipras heti eroilmoituksensa jälkeen ilmoitti, että ei ollut kiinnostunut koalitiohallitukseen osallistumisesta. Tämä oli viesti äänestäjille: jos luotatte minuun, pidätte huolta Syrizan tuloksesta.

Kovaa peliä nähdään varmuudella myös jatkossa eurooppalaisissa neuvottelupöydissä.

Vaaleja varten puolueen rivit oli tarpeen selvittää lopullisesti. Tsiprasin taakse jäi kapinapuheista huolimatta valtaosa Syrizaa. Puolueen äänekkäimmät kapinalliset perustuvat oman ryhmittymänsä, joka sangen harhaanjohtavasti kantaa nimeä "Laiki Enotita", Suosittu yhtenäisyys.

Viime hetkiin saakka näytti siltä, että Tsipraksen suunnitelma ei ehkä toimisikaan. Kahdessa viimeisessä ennen vaaleja tehdyssä mielipidemittauksessa Syriza johti oikeistopuolue Uutta demokratiaa vain hyvin niukasti. Näytti mahdolliselta, että Syriza joutuisi sittenkin taipumaan koalitiohallitukseen

Toisin kävi. Tsipraksen uhkayritys tuotti jättipotin. Vaikka Syrizan saamat 144 paikkaa eivät yksin riitä enemmistöön 300-paikkaisessa parlamentissa, Syriza kykenee edelleen muodostamaan enemmistöhallituksen yhdessä entisen hallituskumppaninsa Itsenäisten kreikkalaisten kanssa. Kuten Tsipras itse asian Kathimerini-lehden haastattelussa ilmaisi, hänellä on nyt "kristallinkirkas mandaatti" Kreikan johtoon.

Kenties vielä selvempi mandaatti Tsipraksella on oman puolueensa johtoon. Syrizasta eronnut kapinasiipi sai vaaleissa alle kolmen prosentin kannatuksen ja on jäämässä kokonaan parlamentin ulkopuolelle. Soraäänet on nyt tehokkaasti murskattu.

Tsipraksen taitoja poliittisena pelurina on pakko ihailla. Muussa Euroopassa nyt nähty temppu on syytä ottaa osoituksena siitä, että kovaa peliä nähdään varmuudella myös jatkossa eurooppalaisissa neuvottelupöydissä.

Nyt Tsipraksen olisi kuitenkin korkea aika näyttää mös muut kykynsä. Kreikka tarvitsee ensisijaisesti vakautta ja johdonmukaista kehitystä. Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että eilen säädetty ei huomenna muutu, verot eivät vuoroin perään laske ja nouse, elämän perustarpeet täytetään, automaatista saa rahaa, katastrofista ei rämmitä vain kohti seuraavaa.

Tämän Tsipras on kansalle luvannut. Enää se pitäisi täyttää.

Terhi Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi