Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Venäjä selvittää ulkomaisia järjestöjä mustaa listaa varten

Venäjällä toukokuussa hyväksytyn kansalaisjärjestölain toimeenpano näyttää etenevän. Maassa laaditaan nyt tarkkaa listaa kansainvälisistä järjestöistä, joiden toiminnan katsotaan uhkaavan valtion turvallisuutta. Uutistoimisto Tass kertoi keskiviikkona, että Venäjän parlamentin ylähuone on pyytänyt maan ulkoministeriötä ja oikeusministeriötä selvittämään kahdentoista järjestön osalta, voidaanko ne lisätä ei-toivottujen järjestöjen listalle. Mediatietojen mukaan listan valmistelussa päättäjiä auttavat myös syyttäjälaitos, poliisi ja turvallisuuspalvelu FSB.

Suurennuslasin alle otetuista järjestöistä suuri osa kuuluu järjestömaailman yhdysvaltalaiseen kärkikaartiin. Mukana on esimerkiksi suursijoittaja George Sorosin perustama Open Society Foundations, Madeleine Albrightin luotsaama National Democratic Institute sekä maailmanlaajuisia demokratiavertailuja julkaiseva Freedom House -instituutti.

Järjestöjen sanotaan olevan Venäjä-vastaisia. Mukana on myös ukrainalaisia järjestöjä ja yksi puolalaisjärjestö.

Suomalaista Venäjä-tutkijaa lista ei yllätä. Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sanoo, että koko kansalaisjärjestölain kovin ydin on Yhdysvaltojen pelätyn piilovaikuttamisen kitkemisessä.

– Se logiikka on tässä ihan selvä. Niissä nähdään vieraan vallan agentit ihan kirjaimellisesti, Kivinen toteaa.

Kivinen kummastelee Venäjän aikeita puuttua myös sellaisten järjestöjen toimintaan, joista sen instituutioille on suoraa hyötyä. Esimerkiksi Soroksen säätiö rahoittaa yliopistoja. Kontrollin maksimoinnin sijaan Kivinen odottaisi valtiolta julkista keskustelua.

– Siinä Venäjä taas kerran ampuu itseään jalkaan.

Professori Kivinen uskoo, että hankaluuksia järjestöille on luvassa joka tapauksessa.

– Niiden toiminta voidaan tehdä liian hankalaksi, vaikka niitä ei suoraan kielletä, Kivinen arvelee.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X