Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Turistilennot avaruuteen lykkääntynevät vuosiksi Virginin turman vuoksi

Yhtiö aikoo jatkaa avaruusohjelmaansa eilisestä onnettomuudesta huolimatta. Kuva: Lehtikuva/AFP

Turistilennot avaruuteen voivat lykkääntyä vuosiksi Virgin Galactic -yhtiön eilisen turman vuoksi, arvioi kokenut asiantuntija.

– Emme näe kaupallista turistilentoa ensi vuonna, emme luultavasti vuosiin, Washingtonissa toimivassa konsulttiyrityksessä työskentelevä Marco Caceres sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Virgin Galacticin koelennolla ollut avaruusalus syöksyi maahan Mojaven autiomaassa Kaliforniassa. Toinen aluksen lentäjistä kuoli, ja toinen loukkaantui tiettävästi vakavasti. Lentäjät olivat aluksen suunnitelleen yrityksen palkkalistoilla.

Onnettomuus tapahtui sen jälkeen, kun suurempi ilma-alus oli kuljettanut avaruusaluksen ilmaan ja laukaissut sen. Kuljetusalus laskeutui turvallisesti maahan.

Virgin Galacticin tavoitteena on ryhtyä viemään turisteja avaruuteen. Omistaja brittimiljardööri Richard Branson ilmaisi järkytyksensä turmasta mutta vakuutti samalla, että työtä jatketaan.

– Olemme aina tienneet, että tie avaruuteen on erittäin vaikea -- ja että jokaisella uudella kuljetusjärjestelmällä on huonoja päiviä alkutaipaleellaan.

Lennoista jo satoja varauksia

Jo sadat ihmiset ovat varanneet avaruusmatkan, vaikka lippu maksaa 250 000 dollaria eli noin 200 000 euroa. Joukossa on kerrottu olevan muun muassa Hollywood-tähdet Leonardo DiCaprio, Ashton Kutcher ja Demi Moore sekä fyysikko Stephen Hawking. Matkan hankkineiden joukossa on suomalaisiakin.

Yhdelle lennolle mahtuu kuusi matkustajaa. Jokaiselle on luvattu ikkunapaikka.

Ensimmäinen lento on viivästynyt useita kertoja. Ennen eilistä sen ajankohdaksi oli kaavailtu ensi vuoden alkupuoliskoa. Branson on ilmoittanut itse lähtevänsä mukaan ensimmäiselle lennolle.

Marco Caceresin mukaan turma pakottaa Virigin Galacticin tekemään aiempaa enemmän testilentoja.

– Kokeita tehdään paljon maassa, mutta lentoja ei ole tehty riittävästi.

Eilinen onnettomuus oli Yhdysvalloissa toinen tällä viikolla yksityiselle avaruusalan yritykselle. Tiistaina Virginiassa räjähti miehittämätön alus, jonka oli määrä viedä tarvikkeita kansainväliselle avaruusasemalle. Kukaan ei loukkaantunut turmassa, mutta aineelliset vahingot olivat suuret.

Suomalaisen avaruusturistin lento lykkääntynyt vuosilla

– Järkyttävä onnettomuus, kommentoi avaruusmatkan Virgin Galacticilta ostanut suomalainen Vesa Heilala.

– Tässä kohden pitää ajatella pilotteja ja heidän perheitään, hän sanoo.

Heilala osti jo muutama vuosi sitten lipun yhtiön mainostamille turistilennoille avaruuteen. Matka maksoi tuolloin 200 000 dollaria.

Heilala kertoo nettisivullaan lennon kestävän 2,5 tuntia. Siitä painottomassa tilassa ollaan viisi minuuttia.

Heilalan lennon arvioitu ajankohta on lykkääntynyt alkuperäisistä suunnitelmista. Vuonna 2011 odotus oli, että lento toteutuisi vuoden 2012 lopulla.

Tuoreimpien, ennen onnettomuutta tulleiden tietojen valossa Heilala odotti pääsevänsä lennolle ehkä ensi vuoden lopulla tai vuoden 2016 alkupuolella.

– Richard Branson kertoi syyskuussa haastattelussa, että testilennot tehdään tänä vuonna ja Branson lentäisi maaliskuussa. Siitä minulla olisi ollut puoli vuotta tai vuosi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi