Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Tappion kärsinyt Skotlannin pääministeri eroaa

Yli 2 miljoonaa skotlantilaista on antanut äänensä itsenäistymistä vastaan. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Skotlannin pääministeri Alex Salmond aikoo erota tehtävästään. Hän johti kansanäänestyksessä häviölle jäänyttä kampanjaa itsenäistymisen puolesta.

Salmond aikoo myös luopua itsenäisyysmielisen SNP-puolueen puheenjohtajan paikasta. Puolue äänestää uudesta johtajasta marraskuussa, minkä jälkeen Salmond jättää pääministerin tehtävän.

Skotlanti päätti kansanäänestyksessään pysyä osana Britanniaa. Itsenäistymisen vastustajat ovat keräsivät yli 55 prosenttia äänistä. Ääntenlaskun päättyessä yli 2 miljoonaa skotlantilaista oli antanut äänensä itsenäistymistä vastaan.

Britannian pääministeri David Cameron lupaa, että Skotlanti saa luvatun vahvemman itsemääräämisoikeuden.

Pääministeri Cameron sanoo, että luonnokset vahvemman itsemääräämisoikeuden mahdollistavista laeista valmistuvat tammikuuhun mennessä.

Samalla hän korosti mahdollisuutta muuttaa koko Britannian hallintoa ja lupasi parannuksia Britannian kaikille alueille.

Skotlannin kansanäänestys jättää jälkensä koko EU-alueelle, arvioivat suomalaiset asiantuntijat.

Vaikka itsenäistyminen torjuttiin, skoteille on luvassa lisää valtaa. Tämä antaa mallin myös muille alueille, jotka havittelevat lisää itsemääräämisoikeutta.

– Äänestys antaa pontta keskusteluille, että valtaa pitää hajottaa keskitetyistä valtioista, tiivistää Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

Näkyvimpiä pyrkimykset ovat Espanjan Kataloniassa, mutta irtautumis- tai itsehallinnon laajentamishaluja on myös Belgian Flanderissa, Espanjan Baskimaalla ja Pohjois-Italiassa.

Tutkija Mari Neuvonen Ulkopoliittisesta instituutista näkee, että jäsenmaiden mahdollinen pirstaloituminen olisi ongelmallista EU:n päätöksenteon kannalta. Unioni ei silti pysty puuttumaan jäsenmaiden kehitykseen.

– Nämä ovat maiden sisäisiä asioita, Neuvonen sanoo.

Juhana Aunesluoma huomauttaa, että brittipoliitikkojen Skotlannille antamien lupausten toteuttaminen on urakka, joka leimaa Britannian politiikkaa pitkään.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi